Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.06.2010 10:44 - Първите разумни същества на Земята са рептилиите
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 690 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 06.06.2010 10:45


Свикнали сме да смятаме, че хората са първите разумни и цивилизовани същества на планетата ни. Но не е изключено, че нещата изобщо не стоят така, твърдят американски учени.

Напълно е възможно преди десетки милиони години на планетата ни да са живеели разумни рептилии, които не са изчезнали. С времето те са еволюирали и дори живеят сред нас.

Епохата на господството на динозаврите е започнала преди около 240 милиона години и е продължила повече от 175 милиона години. Миниатюрните бозайници, които се появили преди тях, намерили място за живеене единствено по клоните на дърветата и в дупки в земята.

Всичко останало е принадлежало на рептилиите. Динозаврите, независимо летящи, сухоземни или водни, не се отличавали с кой знае каква мозъчна дейност. Тридесетметровият диплодок например имал мозък като на малко коте.

Странното обаче е, че при динозаврите гръбначният мозък е бил много по-развит от главния. При някои видове се оказва, че главният им мозък е тежал 70 грама, а гръбначният – повече от килограм и половин.

Не всички динозаври обаче били глупави. Това станало ясно на палеонтолозите, когато изучавали останки от стенонихозавър, известен също така като троодон. Той бил висок около метър и половина и дълъг близо два метра.

image  

Троодонът много приличал на велосираптора, който също ходел на задните си крака и имал сръчни предни лапички, с които хващал всичко. Странният динозавър дори можел да поставя ръцете си на гърба, като криле.

Стенонихозавърът е може би единственият динозавър с изключително развит главен мозък. В черепната му кутия може да се побере мозъкът на маймуна. Този вид динозаври ловували групово, с разработени стратегии.

Почти хуманоидната външност на този динозавър силно впечатлила палеонтолозите. Те смятат, че не напразно в митологиите на всички народи съществуват рептилии с могъща сила.

Според някои американски учени хуманоидните динозаври не са измрели, а са еволюирали в раса на хора със змиски очи. Според тях хората със зеници, които не са като човешките, а от време на време стават вертикални като на рептилиите, обикновено са сред важните хора в правителствата на различни страни.

sanovnik.bg




Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
1. raders - :) Голям майтап! Това, което раз...
06.06.2010 15:41
:) Голям майтап! Това, което разправяш означава, че властниците са си по принцип влечуги...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6217832
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833