Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.03.2012 13:18 - Северна Корея с нова амбициозна програма
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 442 Коментари: 0 Гласове:
0



Северна Корея обяви, че ще изстреля през април ракета, която ще изведе на орбита сателит, за да отбележи стогодишнината на основателя на КНДР Ким Ир-сен. Тя излиза с подобно твърдение и когато извършва изпитания на ракети с голям обсег, съобщи Ройтерс.
 
Изстрелването е насрочено между 12 и 16 април и е в нарушение на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, забраняваща на Северна Корея да извършва ядрени операции и опити с балистични ракети. Ройтерс посочва, че ракетата е една и съща и единствената разлика е какво носи – боен заряд или сателит. Тя е известна извън Северна Корея под името „Теподон“.
 
Първият й ускорител се очаква да падне в Жълто море, а вторият – в Тихия океан. При ракетно изпитание зарядът се отделя от корпуса и се връща към Земята в параболична дъга към мишената. Сателитът се изпраща от ракетата с определена скорост и траектория, за да може да излезе в орбита. Ракетен опит изисква по-малка прецизност.
 
Експертите посочват, че тъй като Северна Корея не разполага с модерна инфраструктура за развитие на сателити, изпитания или наблюдение, няма почти никакво съмнение, че това, което предстои, ще е ракетно изпитание.
 
Очаква се ракетата да бъде „Теподон-2″, модификация на ракетата с голям обсег, с която бе извършен опит през 2009 г. Тя е с две или три степени и обсег 6700 км, което означава, че може да достигне до Аляска. Бойният й заряд е между 650 и 1000 кг във варианта й с малък обсег. Според едно изследване с по-лек заряд тя може да пропътува 10 хиляди км и теоретично да достигне западното крайбрежие на САЩ.
 
„Теподон-2″ никога не е имала напълно успешен полет. При изстрелването й през 2009 г. тя се самовзриви, след като прелетя над Япония. Тестът й през 2006 г. също се провали, когато ракетата експлодира след 40 секунди полет. Северна Корея извърши първото изстрелване на „Теподон“ през 1998 г. и тогава също съобщи, че ракетата носи сателит. Изстрелването бе неуспешно.
 
Властите в Пхенян твърдят, че новият сателит е част от програма за космическо развитие с мирна цел. Експерти по неразпространение на ядрените оръжия и военни специалисти казват, че „Теподон“ е разработена от Северна Корея за възможна употреба срещу САЩ заредена с ядрена бойна глава. Но повечето специалисти са на мнение, че Пхенян не разполага с технология за създаване на малки ядрени заряди.
 
Северна Корея обаче може да използва биологична или мръсна бомба, с която радиацията се разпространява с помощта на конвенционални експлозиви. Пхенян притежава малко над 1000 ракети с различен обсег. Тя продава ракети и ракетна технология в чужбина, като Иран е главният купувач.
 
Северна Корея има повече от 800 балистични ракети, включително 600 „Скъд“, с обсег от 500 или повече километра и 200 ракети с обсег до 1400 км, които започна да разполага през 1998 г. Предполага се също, че страната разполага с ракети със среден обсег, които могат да достигат цели на 3000 км, поставяйки американската база Гуам в опасност.
 
mediapool.bg

 





Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6220712
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833