Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2010 08:57 - Истината за ГМО
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 2924 Коментари: 5 Гласове:
0



Какво е ГМО? Това е генетично модифициран организъм (растения, животни), който е претърпял промяна в генотипа (набор от елементи, отговарящи за наследствените свойства), за да получи нови полезни за човека свойства. Въпросът е, какво не е наред? Дори всички големи световни религии признават ползите от ГМО и продуктите от тях: с тяхна помощ може да бъде нахранено цялото нарастващо световно население. А кой е против? - „Грийнпийс”, журналисти или измамени от тяхната пропаганда хора.

За „Грийнпийс” е повече или по-малко ясно. Ако последователно се отговаря на всичките им изисквания, тогава трябва да се унищожи човечеството, или да се намали числеността му, така че да просперира природата (хората не са част от природата). Техните методи са, както следва: „Всичко да се забрани, а в замяна - не е наша работа". А какво да кажем за журналистите? На тях им трябва сензация! И те веднага налетяват и веднага става ясно: виновни са ГМО! Вярно, после се оказва, че ГМО нямат вина, но хората вече ги е страх!

За съжаление, има хора, дори и с научни степени и звания, които за пари, получени от „Грийнпийс”, журналисти или други заинтересовани (интересно от къде са получили толкова много пари?), по пътя на проведени в рамките на 2-3 седмици експерименти с плодови мухи доказват всичко, което е удобно. Помислете за себе си, ако някой от вас, като тези нещастни мишки, 2-3 седмици се храни само с ориз, без значение ГМО или не, или само със соя, особено ако преди не сте яли такива количества, какво ще стане с вас? И това минава едва ли е доказателство.

В какво обвиняват ГМО и продуктите от тях? На първо място – за грехове, които не са извършили, и дори по принцип, не могат да извършат. Какви са тези сортове и хибриди, получени чрез „нормална” селекция? Това са същите ГМО с нови, полезни свойства, получени само по един много по-дълъг път.

Как ви се струва този метод? Облъчват семената с гама-лъчи, засяват ги, и от получените растения, сред които има разделение по свойства, изберат тези, които са им нужни. Между другото, добива след облъчване на семената се увеличава, а качеството на реколтата се повишава! Нима облъчването с радиация на семената е естествено нещо, а трансфера на гени в клетките с помощта на специални бактерии е едно неестествено и ужасно нещо? А защо не крещят хората от „Грийнпийс” да се спре облъчването на болни от рак? И точно когато няма какво да каже, се прибягва до формулировките: „Манипулацията на гените нарушава естествения ход на еволюцията, тъй като генетичен апарат на живия организъм се е формирал милиарди години! Никой не може да предвиди последиците от ГМО!”

От тези изказвания узнаваме невероятно нещо: оказва се, че генетичния апарат на човека е сформиран в рамките на милиарди години! Нима 4-5 хиляди години, а може би и повече, в течение на които е се е правила селекцията, не е достатъчно да се заключи, че животът се е променил само към по-добро? Освен ако автора на цитираните по-горе редове не живее един милиард години, само така той може да си позволи да хвърля такива псевдонаучни фрази.

Очевидно е че, трябва спокойно да се изясни спора за ГМО, кое в тях е полезно и кое е вредно. И разбира се, по отношение на наследственост на ГМО трябва да има надзор, за да не си навредим, а да имаме полза. Както има контрол за всички нови продукти и лекарства. Необходимо е ясно да се определи какви ГМО може да се въведат, и какви - не са бива, и да се въведе по-строга проверка на безопасността на генетично модифицирани организми и продукти от организации, които са независими от производители на ГМО.

Например, за да се получат растения с по-високи добиви, с по-високо качество, които са негодни за консумация от вредители, непредразположени са към болести, е не само възможно, но е необходимо. А генетично модифицираните растения, устойчиви на хербициди са вредни и ненужни, вече съществуват устойчиви към хербициди плевели. По-добре е да се оттеглят тези сортове, и да се внедрят такива, които със своите коренови секрети сами унищожават плевелите (това е напълно възможно). Не бива да се страхуваме от постиженията на науката, а по-скоро трябва да се опитваме да разберем и да определим какво е нужно и полезно и какво - не е.

agrosaveti.com



Тагове:   ГМО,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
1. flyco - ...
02.02.2010 09:02
Приличаш на инженер застанал върху вулкан пред изригване, който обяснява как енергията му може да се използва за отопление.
цитирай
2. hikari - празник на софистиката!
02.02.2010 09:49
пращам ти линк по темата от блога си - http://hikari.blog.bg/izkustvo/2010/02/01/za-demokraciiata-na-misylta.483988
и специално ще ти посветя стих - софистите трябва да се поддържат. не само материално но и духовно. и това е моята лична подкрепа за теб, защото без практикуване и спаринг партньори никога няма да станеш майстор в занаята или знаменит софист. поздрав ела
цитирай
3. анонимен - хикари
02.02.2010 11:17
е болен мозък.
цитирай
4. анонимен - Неясните ГМО
03.02.2010 11:21
Доколкото разбирам автора на този блог не е наясно с науките генетика, естествознание и някои други, които за с природна насоченост. Той по-скоро звучи като малко по-начетен от повечето журналисти. В интерес на истината и на науката наистина от гледна точка на естествената природа а не на тази създадена от човека ние хората сме едно голямо зло и напаст за земята. Ние сме се навъдили твърде много и сме тежест за майката природа, с която така нагло си играем. Става дума за това, че когато един организъм се намножи до такава численост започват да действат естествени природни механизми, които редуцират числеността му. Ние се борим ежедневно срещу тези механизми. Болестите и епидемиите са един такъв механизъм, който е резултат от пренаселването. Дори да се има предвид една нива с жито или един град пълен с хора принципите на действие на природата са еднакви. Грийнпийс се бори единствено срещу това ние като хора да не прекаляваме срещу действията си срещу природата и механизмите и. Някой би казал "е кво да правим да се оставим болестите да ни унищожат като раса ли"? Не, но не и да се правим на господ, да клонираме хора, тъкани или органи примерно. Автора спомена и нещо за селекцията на растения, че едва ли не била муден начин за получаване на по-качествени растения, които да са с по-подходящ гено и фенотип (ако автора на блога прави разлика между двете). Муден, но естествен. Всичко различно нарушава естествените природни закони. Може би автора иска да живее 200 години? Сигурен съм, че ако генетиците бъдат оставени да правят каквото си искат до 50 години това ще е възможно. На земята ще живеят не 6 а 66 млрд души(ако имат какво да ядат естествено). Грийнпийс не е античовешка организация а е организация защитаваща природата, но защитавайки природата тя се бори и срещу антиприродните действия на Човека. ГМО са просто още една капка към чашата на унищожението на земята от нас, която май скоро ще прелее...
цитирай
5. анонимен - Огромната лъжа на управляващите за ГМО и писмото от ЕК
03.02.2010 13:36
Огромната лъжа на управляващите за ГМО и писмото от ЕК
Дата: 03.02.2010

Отговор от ЕК за стартиралата процедура по ГМО

Поради тоталната липса на прозрачност около писмото от ЕК до МОСВ от м.април 2009, послужило за мотив за промяна на закона за ГМО, в което писмо МОСВ твърдят, че е стартирана наказателна процедура срещу България за несинхронизиране на законодателството ни за ГМО с евро директиви, сдружение За Земята са отправили преди месец официално запитване до ЕК каква точно процедура е стартирана срещу Бг.

Вчера е получен отговор от ЕК, от който става ясно, че стартираната "процедура № 2023/2009 е за нарушение относно непълно и неправилно транспониране на директива 98/81/ЕО, изменяща директива 90/219ЕИО, относно работата с ГМО в контролирани условия и замърсяване в района на с. Доброславци"!

Контролираните условия обхващат единствено опити с ГМО в лабораторни условия. Това означава, че ЕС не иска от България промяна на закона, в частта освобождаване на ГМО в околната среда и не счита, че законът ни противоречи на евро директивите в тази си част - конкретно директива 2001/18/ЕО.

Това доказва манипулациите на МОСВ и обяснява защо това писмо така и не беше показано на нито един представител на НПО или медия, въпреки многократните искания.

Това е доказателство за наличието на мащабни корупционни схеми, умело прикрити зад израза на селския пъдар: "Европа иска това от нас".

Това е доказателство за пълна липса на контрол от страна на отговорните институции, т.к. е допуснато замърсяване с ГМО, за което Европа ни санкционира.

За информация - с. Доброславци е в софийска област и в него се намира фабриката на фирмата Биопрограма, производител на билкови чайове.

http://journey.bg/news/?&ntype=1&year=2010&news=40358

http://www.bnews.bg/topics-5119
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6217832
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833