Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.10.2011 16:37 - Нобеловата награда за икономика замина при двама американци
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 413 Коментари: 0 Гласове:
0



Американските учени Томас Сарджънт и Кристофър Симс спечелиха Нобеловата награда за икономика за 2011 г. за трудовете си в областта на макроикономиката и изработването на икономическата политика на правителствата, съобщи Нобеловият комитет.

Тазгодишните лауреати "разработиха методи за отговор...на въпроси относно причинно-следствената връзка между икономическата политика и различни макроикономически променливи като БВП, инфлация, заетост и инвестиции", съобщи БГНЕС.

Нобеловата награда за икономика е единствената от шестте Нобелови награди, която не е включена в завещанието от 1895г. на създателя на приза, шведския индустриалец Алфред Нобел. Тя е създадена от Шведската централна банка, Риксбанк през 1968 г. в чест на нейната триста годишнина и е връчена за първи път през 1969 г.

Наградата е придружена и от парична премия от 1,48 милиона долара,  предоставена от Риксбанк, за разлика от другите награди, които се спонсорират от Нобеловата фондация. Всички Нобелови лауреати ще получат наградите си на гала церемонии в Осло и Стокхолм на 10 декември, годишнината от смъртта на Алфред Нобел.





Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6218032
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833