Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.08.2011 21:25 - Създадоха нова мегабанка
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 676 Коментари: 0 Гласове:
0



Втората и третата по големина банка в Гърция - EFG Eurobank Ergasias SA /собственик на българската "Пощенска банка"/ и Alpha Bank SA - потвърдиха сливането си, което трябва да им осигури първо място в страната и да засили гръцкия банков сектор като цяло благодарение на участието на катарския фонд Парамаунт.

Точната сума на участието на катарския фонд не се разкрива, съобщи БГНЕС. Въпреки това той е определен в комюникето като един от тримата основни акционери заедно със семействата Костопулос (Alpha Bank) и Лацис (Eurobank). Трите страни ще участват в "проект за увеличаване на капитала на стойност около 3,9 милиарда евро".

Сделката ще доведе до създаването на най-голямата банка в Югоизточна Европа с над 150 милиарда евро активи и около 80 милиарда депозити. Пазарната капитализация на двете банки днес е едва 2 милиарда евро срещу 23 милиарда през 2007 г., когато техните акции бяха достигнали най-високата си стойност. Само за миналата седмица акциите на Alpha спаднаха 26%, а на Eurobank - с 22%.

Гръцкият банков сектор се сблъска със сериозни проблеми заради финансовата и икономическа криза в страната. Продължава масираният отлив на депозити, което все повече поставя банките в зависимост от евтиното кредитиране на Европейската централна банка.




Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6213580
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833