Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.05.2011 09:05 - Денят на Европа
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 940 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
На 9 май 1950 г. е направена първата стъпка към създаването на Европейския съюз и за това днес честваме деня на Европа.

На този ден в Париж, на фона на опасността от Трета световна война, която би погълнала цяла Европа, френският министър на външните работи Робер Шуман прочита пред международната преса декларация, в която се призовават Франция, Германия и други европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като "първа стъпка към европейска федерация".

Той предлага да бъде създадена наднационална европейска институция, която да управлява въгледобивната и стоманодобивната индустрия - сектор, който по това време е бил в основата на военната мощ. Страните, към които той отправя призива си, почти са се били унищожили взаимно в ужасен конфликт, оставил след себе си чувството на материално и морално опустошение.

Затова всичко започва на този ден. Затова на срещата на лидерите на ЕС в Милано през 1985 г. е взето решение 9 май да се чества като "Ден на Европа".

България празнува Деня на Европа от приемането си като пълноправен член на Европейския съюз. В цяла Европа този ден се отбелязва с различни празнични прояви.По повод отбелязването на края на Втората световна война и Деня на Европа президентът Георги Първанов ще поднесе венец на Паметника на Незнайния войн.




Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6212100
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833