Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.08.2010 10:35 - Нова политика за ГМО
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 572 Коментари: 0 Гласове:
0



Новата политика за отглеждане на ГМО ще има за цел да сложи край на дългогодишните спорове между страните в ЕС, които подкрепят ГМО и тези, които им се противопоставят.

В момента ГМО се регулират в ЕС от две директиви. Едната се отнася до работа с ГМО в контролирани (лабораторни) условия, а другата е за освобождаване в околната среда за полеви опити и пускане на пазара на ГМО като продукти и съставки на продукти.

Втората директива въвежда разрешителни процедури както за освобождаването в околната среда (полеви опити), така и за пускането на пазара, при които процедури участие взимат всички държави – членки, както и ЕК. Принципът е всяко освобождаване в околната среда да се оценява случай по случай, като се вземат предвид конкретните потенциални рискове за околната среда и здравето на хората. Тази оценка се прави от Европейската агенция за безопасност на храните, която дава научни становища за въздействието и безопасността или опасността на конкретни ГМО сортове.

Плановете на Брюксел са страни, които са положително настроени към ГМО като Испания, Чехия и Холандия, да могат да ги отглеждат, като в същото време се отворят и нови пазари за големите компании за биотехнологии.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6211659
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833