Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2010 10:44 - За първи път ЕК е доволна от напредъка на България
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 480 Коментари: 0 Гласове:
0



Европейската комисия представя доклада си за напредъка на България в областта на съдебната власт, борбата с корупцията и организираната престъпност. Очаква се в документа, който се подготвя всяко лято, Комисията да признае, че българските власти имат политическо желание за промяна в проблемните области. Изготвянето на докладите е част от механизма за сътрудничество и оценка, който приеха България и Румъния преди влизането им в Европейския съюз.

Според информация на БНТ в доклада ще пише, че Комисията приветства Стратегията за съдебна реформа и Концепцията за наказателна политика и призовава съдебната система за по-голяма активност при разглеждане на дела, свързани с обвинения в корупция или организирана престъпност.

В доклада се отбелязва, че засега България не е спазила препоръките за създаване на специализирани съдилища за борба с организираната престъпност и има много обвинения, а "присъдите се броят на пръсти".

По отношение на корупцията докладът отбелязва, че през изминалите 12 месеца не се е подобрила защитата на подаващите сигнали за корупция и не са спазени препоръките за саморазследвания в съдебната система или администрацията при съмнения за наличие на корупция.

 





Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6222072
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833