Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2010 18:18 - Католическият сексскандал повлече и брата на папата
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 398 Коментари: 0 Гласове:
0



Георг Рацингер е роден в баварското градче Марктл на Ин. Преди половин век постъпва в семинарията заедно с по-малкия си брат Йозеф, съобщи Dnes.bg.

Впоследствие Йозеф се изкачва в католическата йерархия до най-високото възможно стъпало – става глава на Римокатолическата църква след смъртта на папа Йоан-Павел Втори. За Георг остава скромната длъжност диригент на църковен хор.

Вече пенсиониран, големият Рацингер се радва на дълголетие (86 г.) и смирен живот. Само че вихрушката „сексуално насилие” в германските католически институции е напът да помете и него.

Разкритията тръгнаха още в началото на февруари от йезуитски колежи. Оказа се, че преподавателите свещеници там насилвали сексуално стотици, дори хиляди студенти, особено през 70-те и 80-те години.

Високопоставени представители на йезуитите в Германия укривали тези престъпни действия десетилетия наред преди пострадалите да съберат смелост и да започнат да говорят.

Сега е в ход мащабно разследване, подготвя се процес, за да се търси отговорност от насилниците. Правителството на канцлера Меркел пък развърза кесията за финансова компенсация за жертвите.

„Това е само върхът на айсберга”, предупреди директорът на един от злочестите колежи отец Клаус Мертес. И вече е ясно на всички, че отецът е прав. Ето че надолу по айсберга се стигна до самия брат на папата.

Бивши негови момчета в известния хор „Регенсбургер Домшпатцен”, както и редица ученици от религиозното училище, към което всъщност е прикрепен хорът, разкриват ужасяващите изстъпления над малолетни, случили се зад стените на божия дом в последните 50-60 години.

Георг Рацингер отрича да е знаел за сексуалното насилие, но признава, че дори той си позволявал да раздава шамари по лицата на непослушните ученици.

„След това винаги съм имал угризения”, жалва се Рацингер и обяснява, че със сигурност е щял да се намеси, ако е знаел за рутинната жестокост на своите колеги свещеници.

В същото време жертвите, разкрили тъмната страна на Германската католическа църква, са категорични, че е невероятно за толкова години служба Рацингер да не е чувал за злодеянията.

„Имаше широкоразпространена система за садистични наказания и сексуална похот както в училището, така и в хора”, се разбира от разказите на пострадали.

Последният скандал логично предизвика реакция от най-високо ниво във Ватикана.

Говорителят на папата Федерико Ломбарди излезе с позиция, че германските църковни власти действат „навременно и решително” в разследването по случая. Папският брат обаче не беше коментиран.

Всъщност това може да се окаже най-тежкият удар по Бенедикт XVI и да разклати сериозно светия му престол.

Докато лично папата излезе сравнително „сух” от скандалите със сексуалното насилие срещу деца от страна на католически свещеници в САЩ и Ирландия, то родната Германия може и да се окаже сериозен удар.

А ако се докаже и вината лично на папския брат, тогава светия отец със сигурност не го очакват тихи и спокойни дни. 


Тагове:   сексскандал,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6217594
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833