Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02.2010 08:59 - Кремъл отказва да погребе тялото на Ленин
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 1123 Коментари: 1 Гласове:
1



imageКремъл няма да мести балсамираното тяло на водача на Октомврийската революция Владимир Ленин от мавзолея на Червения площад, тъй като това ще породи разделение в руското общество. Това съобщи Ройтерс, цитирайки Владимир Кожин - началника на управлението, което стопанисва имотите на Кремъл, предаде БТА.

Владимир Илич Ленин, оглавил болшевишката революция през 1917 г. и създал Съветска Русия, е балсамиран след смъртта си на 21 януари 1924 г. и тялото му е положено в мавзолей, издигнат пред стените на Кремъл.

Съдбата на пламенния революционер, който и днес привлича туристи в Москва, е изключително деликатен въпрос в руското постсъветско общество, коментира Ройтерс. Проучванията на общественото мнение показват, че руснаците са разделени по въпроса какво трябва да се прави с неговото тяло. Според анкета от 2008 г. 38% от руснаците искат Ленин да бъде погребан, а 28 на сто настояват този въпрос да се реши след едно поколение.

Идеологическите противници на Ленин, които го обвиняват, че е предизвикал десетилетия на хаос и е повел Русия по пътя на унищожението, са на мнение, че призраците на Съветския съюз трябва да бъдат забравени, а тялото на Ленин - да бъде погребано. Комунистическата партия, която е втората по сила в Русия, настоява обаче основателят на СССР да остане изложен в мавзолея.



Тагове:   Ленин,   погребение,


Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
1. ploudinperper - Да си го варят на чорба комунистите!
12.02.2010 09:01
Да си го варят на чорба комунистите!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6212686
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833