Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.07.2010 19:52 - Всички финали на Световни първенства
Автор: nmedia Категория: Спорт   
Прочетен: 400 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 13.07.2010 19:53


image

30 юли 1930 година

Монтевидео

Уругвай - Аржентина 4:2

Финалът е игран в "Ещадио Сен
тенарио" пред 93000 души публика. Домакините отбелязват първия гол в мача чрез Пабло Дорадо, но Аржентина изравнява осем минути по-късно благодарение на Карлос Пеучеле. Малко преди почивката голмайсторът на Мондиала Гийермо Стабиле прави 2:1 за "гаучосите". През втората част Уругвай излиза пределно мобилизиран и с голове на Чеа, Ириарте и Кастро стига до успех на домашна сцена в първия проведен Мондиал.

10 юни 1934 година

Рим

Италия - Чехословакия 2:1 (след продължения)


Пред погледа на диктатора Бенито Мусолини, чехите повеждат след 20 минути игра пред 45 хиляди зрители на стадион "Партити", след като Пуц изпреварва вратаря Комби след корнер. Раймондо Орси изравнява осем минути преди края, а Анджело Скиавио носи победата на "адзурите" в продълженията, което носи титлата на Италия за радост на Мусолини.

19 юни 1938 година

Париж

Италия - Унгария 4:2


В турнир, предшестван от Втората световна война, Италия е доминираща сила и с по два гола на Колауси и Пиола достига до успех с 4:2, с което
защитава титлата си от предишното първенство. Доктор Оторино Бараси, вицепрезидент на ФИФА, пази трофея в кутия за обувки до края на Втората световна война.

16 юли 1950 година

Рио де Жанейро

Уругвай - Бразилия 2:1


Няма финал, а финална група от четири отбора, който включва Бразилия, Испания, Швеция и Уругвай. Бразилия печели първите си два мача след успехи над Швеция със 7-1 и над Испания с 6:1. Преди решителния мач, "Селесао" е начело в групата и има да играе един мач с Уругвай, който изостава на една точка. Пред публика от 199954 души на "Маракана" Бразилия повежда в 47-та минута с гол на Фриака. Уругвай изравнява, а след това стига и до успеха 11 минути преди края с гол на Алсидес Джиджиа.

4 юли 1954 година

Берн

Западна Германия - Унгария 3:2


Унгарците са смятани за фаворити за титлата, градейки отбор от пет годин и с рекорд от 32 мача без загуба, но Западна Германия поднася една от най-големите футболни сензации. Ференц Пушкаш и Золтан Цибор дават преднина на Унгария за 2:0 само осем минути след началото, но германците изравняват с голове на Макс Морлок и Хелмут Ран. 6 минути преди края Ран носи и победата на Германия, а Пушкаш няма късмет, защото голът му в 88-та минута е отменен заради засада.

29 юни 1958 година

Стокхолм

Бразилия - Швеция 5:2


Турнирът, на който изгрява звездата на 17-годишния Пеле. Във финала, Нилс Лиедхолм дава преднина на Швеция в третата минута, преди Вава да вкара два гола за 2:1 в полза на "Селесао". В 55-та минута Пеле отбелязва страхотен гол след невероятен финт за 3:2. Марио Загало и Агне Симонсон вкарват по един гол за 4:2, преди Пеле да добави пето попадение за "кариоките" в последната минута.

17 юни 1962 година

Сантяго

Бразилия - Чехословакия 3:1


Пеле е контузен, но шампионите все пак стигат до финала. Йозеф Масопуст дава преднина на Чехословакия в 15-та минута, но тя трае само две минути, след като Амарилдо изравнява. Голове на Зито и Вава пък гарантират защитата на световната титла.

30 юли 1966 година

Лондон

Англия - Западна Германия 4:2 (след продължения)


Единственият триумф на Англия. Хелмут Халер дава преднина на Германия преди Джеф Хърст да изравни, а Мартин Питърс прави 2:1 за Англия в 78-та минута. В последните секунди на срещата обаче Волфганг Вебер праща мача в продължения след гол за 2:2. В 11-та минута от продълженията Хърст стреля с удар, който среща напречната греда и тупва около голлинията. Дали гол има се спори и до днес, но все пак попадението е зачетено. След това Хърст вкарва и третия си гол за 4:2, записвайки единствения хеттрик във финал на Мондиал.

21 юни 1970 година

Мексико

Бразилия - Италия 4:1


Бразилия печели трофея за трети
път и то със стил. Пеле вкарва с глава за 1:0, преди Бонисеня да изравни малко преди почивката. Бразилия доминира през втората част, и Жерсон прави 2:1 в 66-та минута. Жаирзиньо вкарва трети гол в 70-та минута, а Карлос Алберто забива последния пирон в ковчега на "адзурите" с попадение 5 минути преди края.

7 юли 1974 година

Мюнхен

Западна Германия - Холандия 2:1


Йохан Кройф е спънат в наказателното поле на германците и Неескенс вкарва от наказателния удар за 1:0. Немците обаче изравнят отново с дузпа, вкарана от Паул Брайтнер, докато Герд Мюлер вкарва победия гол, с който Западна Германия печели втора титла

25 юни 1978 година

Буенос Айрес

Аржентина - Холандия 3:1 (след продължения)


Аржентина излиза на терена със закъснение. Марио Кемпрес, който ще завърши турнира с шест попадения вкарва за домакините в 38-та минута, преди Дик Нанинга да изравни 8 минути преди края. Отново Кемпес и Даниел Бертони обаче носят победата за "гаучосите" в продълженията.

11 юли 1982 година

Мадрид

Италия - Западна Германия 3:1


Италия изпуска дузпа чрез Антонио Кабрини. Паоло Роси вкарва първия гол в мача след центриране на Джентиле, а Германия тръгва да изравнява. Италия обаче се възползва от празните пространства оставени от "маншафта" и Марко Тардели вкарва втори гол, преди Алтобели да направи 3:0. Паул Брайтнер вкарва почетния гол за Германия в края на мача.

29 юни 1986 година

Мексико

Аржентина - Западна Германия 3;2


Хосе Браун и Хорхе Валдано дават преднина на Аржентина преди почивката за 2:0, преди Карл-Хайнц Румениге и Руди Фьолер да направят 2:2. Седем минути преди края. прас на Марадона намира Буручага, който реализира за крайното 3:2. Марадона пък е избран за играч на турнира, независимо от гола си с ръка срещу Англия.

8 юли 1990 година

Рим

Западна Германия - Аржентина 1:0


Ако мачът между тези два тима през 1986 година бе нещо като трилър, то този четири години по-късно бе разочарование. В мач без особени красоти, Педро Монсон става първият играч, който е изгонен във финал на Световно първенсво. Нов червен картон на Десоти остава Аржентина с девет души, а дузпа, вкарана от Андреас Бреме носи на Западна Германия третата им титла.

17 юли 1994 година

Пасадена

Бразилия - Италия 0:0 (след продължения Бразилия печели с 3:2 при дузпите)


Най-добрите отбори на Мондиала излизат в един горещ следобед в Калифорния, за да решат световния шампион. За първи път обаче се налага да се изпълнят дузпи, за да ясно кой ще е новият първенец на планетата. Пропуск на звездата Роберто Баджо от бялата точка обаче носи титлата за Бразилия след 24-годишна пауза.

12 юли 1998 година

Париб

Франция - Бразилия 3:0


Преди мача има съмнение за състоянието на звездата на "Селесао" Роналдо, който припада мистериозно. 21-годишният играч е бледа сянка на себе си в срещата и Франция повежда с 2:0 след две попадения на Зидан с глава. Еманюел Пти забива и трети гол, донасяйки първа световна титла на "петлите".

30 юни 2002 година

Йокохама

Бразилия - Германия 2:0


Първият турнир в Азия дава място на Роналдо да се развихри. Четири години след кошмара във Франция, нападателят вкарва 2 гола на финала, за да спечели "Златната обувка" на първенството и да донесе пета световна титла на "селесао".

9 юли 2006 година

Берлин

Италия - Франция 1:1 (след продължения Италия печели с 5:3 при дузпите)

Турнирът в Германия предлага първи европейски финал от 1982 година насам, който е белязан и от инцидент. Франция повежда след страхотна дузпа на Зидан, но Италия реагира бързо и изравнява чрез Матераци. Зидан пък е изгонен в продълженията, след като удря с глава в гърдите Матераци. Фабио Гросо носи четвъртата световна титла за "адзурите", след като реализира победната дузпа.

11 юли 2010 г.

Йоханесбург

Испания - Холандия 1:0


В първия европейски финал на Мондиал извън пределите на Стария контитент, Андрес Иниеста в продълженията сбъдва мечтите на Испания за световна титла. С попадение на Андрес Иниеста иберийците побеждават Холандия с 1:0 в заключителната среща на Мондиал 2010 в Южна Африка.
Титлата на Испания идва непосредствено след европейската през 2008 година.

БГНЕС



Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6181616
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833