Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06.2010 09:24 - Скучно, по-скучно, Мондиал 2010
Автор: nmedia Категория: Спорт   
Прочетен: 1896 Коментари: 4 Гласове:
1

Последна промяна: 24.06.2010 09:26


image
Измина почти една седмица от световното
първенство в ЮАР. Да си признаем обаче, че с изключение на мача на Германия и донякъде този на Бразилия, останалото беше пълна скука. Световна скука. Само като се сетя за мача Алжир - Словения и започва да ми се повдига. Но фактите са си факти. От първите 14 мача на турнира, в 8 резултатът на почивката беше 0:0. Само в 2 имаше повече от 2 гола.

Дали това е само временно явление? Или целият турнир ще е така? Дали
играчите още не са се адаптирали към условията в ЮАР? Топката Джабулани ли е виновна, или умората в повечето от играчите? Дали пък напрежението не е основният фактор за страхливата и постна продукция, която ни предлагат отборите? Или пък липсата на много от звездите на световния футбол?

Една от причините може би е топката. Джабулани стана обект на критики още преди началото на турнира. По традиция преди всяко световно топката на "Адидас" получава критики. Но никога не са били толкова много и от толкова големи звезди. Почти от всеки
отбор имаше човек, който се оплака от Джабулани. А вратарите най-много негодуваха. Явно са имали право, защото в първите мачове вратарите допуснаха много нелепи голове. Добре обаче, че бяха те, иначе съвсем нямаше да има за какво да се говори.

Топката обаче не може да бъде определяна като единствена причина за слабата игра. Първо, тя е една за всички. С малко тренировки световните звезди би трябвало да свикнат с Джабулани. Какво направиха германците? От януари, когато бе пусната новата топка, те тренират с нея. Резултатът се видя срещу Австралия - 4 гола и много солидно представяне.

Още преди първенството се появи и друг интересен фактор - контузиите. Много от световните звезди не играят в ЮАР заради травми. Дейвид Бекъм беше първият, който провлачи крак. После отпаднаха още мнозина. А и селекционерите оставиха някои от звездите у дома. Липсват Роналдиньо, Пато, Бензема, Камбиасо, Санети и още много. Пирло, Робен, Дрогба пък не са достатъчно възстановени, за да играят в първите мачове на своите отбори.

Но световното не може да се оплаче от липса на звезди. Те обаче не играят както трябва. Анелка, Анри, Рибери не направиха нищо за Франция в мача с Уругвай. Руни бе незабележим за Англия, а единственото, за което се говореше след мача със САЩ, бе грешката на вратаря Роб Грийн. Лео Меси игра силно, но не успя да вкара гол, а Аржентина се измъчи максимално, за да победи 1:0 Нигерия. Тевес и Игуаин бяха незабележими. Снайдер и Ван Перси разочароваха при победата на Холандия с 2:0.

Италия започна в типичен стил - трудно и с равенство 1:1 срещу Парагвай. Но пък и в тима на Адзурите не блестят някакви велики звезди. Бразилия се нуждаеше от 55 минути, за да вкара гол на 105-ия в света - Северна Корея. Попадението наистина бе гениално, но го вкара десният защитник Майкон. "Селесао" победи само с 2:1 Северна Корея, а играта на звездите Кака, Луиш Фабиано и Робиньо бе много под очакванията. А Кристияно Роналдо продължава да няма гол за Португалия вече 16 месеца. Така че звездите наистина са длъжници.

Те обаче могат да се оправдаят с атмосферните условия. В ЮАР е зима. Бразилия игра при 2 градуса температура. А и в някои от градовете надморската височина е доста голяма. По-голямата част от 736-те футболисти на Мондиал 2010 идват от Европа, където в момента е лято и температурите са много високи. Подобна смяна на климата може да окаже влияние върху всеки играч. Но това ли е основната причина за ниското темпо във всички мачове? Или по-скоро страхът да не загубиш?

Всеки от треньорите предпочита да не загуби, отколкото да се хвърли смело напред. Италия, която се слави със защитата си, бе много по-активният и атакуващ тим срещу Парагвай. Марчело Липи обяви след срещата, че "гуараните" уж са се канили да атакуват, а са "паркирали автобуса". Но не  само Парагвай игра защитно. В първите 14 мача от първенството бяха отбелязани 23 гола. Нито един футболист не успя да се разпише 2 пъти. Все още чакаме попадение на играч с №9 на гърба. Само в 2 мача бяха вкарани поне 3 гола. Всичко това говори, че подходът към мачовете не е да се спечели, а да не се загуби.

Обстановката по трибуните също не помага много на играчите. Хубаво е, когато световното първенство отиде на ново място, но колкото и да се стараят в ЮАР, не могат да се доближат до атмосферата по стадионите в Европа, Южна Америка, че дори и Азия. Трибуните са полупразни. Много от феновете не отидоха в ЮАР, заради престъпността и високите цени. На първия си мач световният шампион Италия имаше само 1200 италианци, които да подкрепят тима. Подобно е положението и с останалите отбори.

Ужасяващият шум на вувузелите по-скоро пречи и дразни, отколкото да помага. "Цялата тази олелия само те уморява допълнително", призна звездата на Аржентина Карлос Тевес. Вувузелите може да се определят и като една от причините за слабите игри. "Все едно си глух на терена. Комуникацията с останалите е невъзможна", призна и Лео Меси. Вече имаше опити да бъдат забранени вувузелите. Но това едва ли ще се случи. Нито пък стадионите ще се напълнят. От ФИФА обаче са доволни от провеждането на първенството и публиката.

Последният и може би най-важен фактор за постната продукция на Мондиал 2010 е умората. Мачовете в клубния футбол стават все повече и повече заради телевизиите и приходите от ТВ - права. Играчите на отбори като Челси, Барселона, Ливърпул, Интер имат по 60 мача зад гърба си. А именно тези клубове са с най-много представители в света на Мондиал 2010. Но може ли да бъдеш уморен преди световно първенство? Та това е уникален шанс, който може никога повече да не ти се отдаде в живота.

Единствената вероятна причина за слабата продукция си остава напрежението. Все пак залогът е голям. Но ако не опиташ да използваш възможността си, може да се окажеш бързо у дома. Дано футболистите и треньорите променят нагласата си за следващите мачове. Защото следващото световно е чак след 4 години.

Петьо Петев, Gol.bg



Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
1. анонимен - nUjHLdHyQ
14.06.2011 10:24
Now we know who the sneislbe one is here. Great post!
цитирай
2. анонимен - PFjRwwfOUuyeKhXcaF
15.06.2011 11:04
EoSFwy <a href="http://hzbvsgufihsz.com/">hzbvsgufihsz</a>
цитирай
3. анонимен - aHxVPhfil
16.06.2011 13:07
rv4GYZ <a href="http://dbuwrzyiqmzm.com/">dbuwrzyiqmzm</a>
цитирай
4. анонимен - aSshyRylUWALt
17.06.2011 20:27
g6KDv4 , [url=http://lnjaadymsbcd.com/]lnjaadymsbcd[/url], [link=http://tuwdpwvfleek.com/]tuwdpwvfleek[/link], http://ugllsothcain.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6182503
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833