Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.05.2012 16:39 - Инициативният комитет „Аз не се отказвам от АЕЦ Белене, а ти?” ще организира протест в София
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 690 Коментари: 0 Гласове:
1



Инициативният комитет „Аз не се отказвам от АЕЦ Белене, а ти?” ще организира протест в София през май и ще предложи сформиране на нов Инициативен комитет за създаване на гражданско движение, обединяващо гражданското общество по национално значими приоритети и каузи.

Такива са: „против” спирането на АЕЦ „Белене”; „против” добиването на шистов газ чрез технологията хидравлично разбиване (фракинг); срещу монопола и беззаконността на банките в България. Това каза пред Агенция „Фокус” Красимир Тодоров, съпредседател на Инициативен комитет „Аз не се отказвам от АЕЦ Белене, а ти?” и общински съветник в Община Белене от Земеделски съюз „Ал. Стамболийски”.

Според Красимир Тодоров - формирането на такова гражданско движение, ще гарантира едновременно защитата и борбата за каузите, ще се гарантира граждански контрол при реализация на проектите, обект на нашите искания.

Инициативният комитет „Аз не се отказвам от АЕЦ Белене, а ти?” е провел спешно заседание на 2 май, на което са решили в София да се проведе протест срещу решениeтo на правителството за спиране на АЕЦ „Белене” и за провеждане на референдум, като протестът е с проектна дата 19 май. „Датата все още не е сигурна и окончателната дата ще бъде обявена в началото на следващата седмица, тя трябва да се обсъди със Столична община, кмета на София трябва да ни даде разрешително и трябва да уведомим полицията”, каза Тодоров. „Много въпроси възникват около този протест и съпредседателите на Инициативния комитет, направихме спешно заседание. Взехме шест решения, които предлагаме на вниманието на пресата. Много хора често си задават въпроса - дали протестът в София ще бъде политизиран или не; дали партиите ще яхнат вълната на нашето недоволство или не”, посочи още Тодоров.
На спешното заседание на Инициативния комитет „Аз не се отказвам от АЕЦ Белене, а ти?”, проведено на 2 май, съпредседателите на комитета са взели следните решения:

1. Протестът в София ще бъде срещу решенията на правителството за спиране на проекта АЕЦ „Белене” и за провеждане на референдум.

2. На протеста ще бъдат поканени всички български граждани, които подкрепят тази национално отговорна кауза.

3. На протеста няма да бъдат канени персонално политически лидери, поканени ще бъдат уважавани от народа общественици и партийни ръководства на национално отговорни партии, които са солидарни с нашите искания и подкрепят нашата национална кауза.

4. На протеста ще се предложи сформиране на нов Инициативен комитет за създаване на гражданско движение, обединяващо гражданското общество по национално значими приоритети и каузи, каквито са: „против” спирането на АЕЦ „Белене”; „против” добиването на шистов газ чрез технологията хидравлично разбиване (фракинг); срещу монопола и беззаконността на банките в България. С формирането на такова гражданско движение, ще се гарантират едновременно защитата и борбата за каузите, ще се гарантират с граждански контрол при реализация на проектите, обект на нашите искания.

5. Гражданското движение ще помага и едновременно ще осъществява ефективен контрол при продължаването на изграждането на АЕЦ „Белене” в частта на законовото и прозрачно провеждане на конкурсите и търговете; изграждането на инфраструктурата; участието на преобладаващо български фирми при изграждането на обекта.

6. Гражданското движение ще воюва за правото да се яви като четвърта страна при преговорите между правителството, работодателите и синдикатите за защита на интересите на гражданите при тези преговори.

По думите на Красимир Тодоров - поддръжниците на Инициативен комитет „Аз не се отказвам от АЕЦ Белене, а ти?” във „Фейсбук” вече надминават 11 000.

Красимира ГЕОРГИЕВА, Фокус



Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6181457
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833