Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2012 15:59 - Хирурзи отстраниха черен дроб вместо бъбрек
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 559 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 15.01.2012 16:02


Британка издъхна, след като хирурзи погрешно отстраниха черния й дроб. Инцидентът станал в кралската болница в Гуент, където постъпила 77-годишната британка Еми Франсис. Трябвало да се отстрани десния й бъбрек, поразен от нов злокачествен тумор, разказва Би Би Си.

Отчитайки възрастта й и наличието на съпътстващи заболявания, урологът хирург Адам Картър решил намесата да бъде ендоскопична. Хирурзите вкарали ендоскопичното оборудване през неголям разрез в областта на слабините. Доколкото отстраняването на самия орган, по думите на Картър, била най-простата част на операцията, той я поверил на стажантка хирург. Но когато започнала манипулациите, жената видяла, че в коремната област се струпали големи количества течности и биологични тъкани. Тя казала, че не е уверена в способностите си и предала инструментите на Картър.

Квалифицираният хирург хванал това, което смятал за бъбрек на пациентката и рязко дръпнал както се прави при отстраняването на орган. Анестезиологът веднага съобщил за рязко падане на артериалното налягане на пациентката.

Картър тутакси разбрал, че е хванал част от черния дроб и го повредил. Той извикал на помощ още двама хирурзи. Тримата продължили операция, опитвайки се да спасят живота на пациентката, но тя починала от загуба на кръв.

Картър предположил, че стажантката хирург е повредила коремната област по време на действията си и част от черния дроб е проникнала извън коремното пространство, където се намират бъбреците. Сходството при цвета и текстурата на тези органи довело до съдбоносната грешка.

Съдебно-медицинските експерти, разследващи случая, стигнали до извода, че смъртта е настъпила от загуба на кръв, предизвикана от непреднамерено увреждане на черния дроб, а хирурзите са направили всичко необходимо за спасяването на пациентката.

Нейният син Алън заяви, че семейството приема това заключение, както и действията на хирурзите по време на операцията. На излизане от съдебната зала, той добави, че високо оценява честността на Картър, който не се опитал да скрие грешката си и така е защитил репутацията на болницата.

В същото време хирурзите на клиниката анализирали случая и променили техниката на опериране така, че да се избегнат подобни грешки в бъдеще. Те запознали и други болници със своята разработка.

БГНЕС

 




Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
1. анонимен - и наште хирурзи правят големи гр...
15.01.2012 18:29
и наште хирурзи правят големи грешки затова гробищата станаха по-големи от
градовете
да не им попаднеш в ръцете толкова са некадърни и тъпи
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6181349
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833