Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2011 20:25 - Лекарите скочиха срещу Тодор Живков и Бойко Борисов
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 917 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Обвинения срещу управлението на Тодор Живков и сегашния премиер Бойко Борисов се чуха на днешната пресконференция в БТА на медици, които коментираха зачестилите в последно време лекарски грешки. "Да дойде Бойко Борисов на вратата на "Пирогов" и да види некролозите, какъв курбан даваме", гневно заяви проф. Милан Миланов - председател на етичната комисия на "Българския лекарски съюз" (БЛС).

По време на пресконференцията пък се изказаха обвинения, че по време на социализма здравеопазването не е било безплатно, а хората са ходили с връзки в Правителствена болница. Примерът бе даден, като част от проблемите на родното здравеопазване.

Болни са в стрес и отказват да им бъде поставена упойка заради кампанията срещу българските лекари, заяви от своя страна председателят на БЛС Цветан Райчинов. Той посочи, че от началото на годината у нас са починали шест родилки.

По данни на Националния статистически институт през 2010 година починалите жени по време на бременността, раждането и послеродовия период са също шест. Средната майчина смъртност според Световната здравна организация в България е 13 жени на 100 000 раждания, в Румъния - 27, във Великобритания - 12, в САЩ - 24, във Франция - 8, в Австрия и Белгия - 5, в Гърция - 2. За последните две години са влезли в сила пет присъди за отнемане на лекарски права за срок от 1 до 3 години. Само от началото на годината прокуратурата е образувала 16 000 проверки срещу болници и лекари, а от които само 104 са преминали в досъдебно производство.

"Вместо да критикуваме лекарите, да дадем по 100 лв. на болницата в която работят". За това призова шефът на Военно-медицинска академия ген. Стоян Тонев. Според него е редно хората да критикуват здравната система и липсата на оборудване за болниците, а не самите лекари.

Ген. Тонев обясни, че броят на смъртните случаи е критерий за доброто ниво на болницата, защото това доказва, че тя е способна да приема тежки случаи, а не само леки. Във всяка болница има смъртни случаи, като в тези с повече от 300 легла всеки ден умират 8-15 пациенти. Там, където отиват най-тежките болни, там и смъртността е по-висока и грешките в диагнозата са повече, коментира Тонев. Той се изказа и относно избора на екип. Според Тонев той е бил оставен, като възможност за избор на пациентите, защото здравният министър не е могъл по-никакъв друг начин да увеличи заплатите на лекарите. Той посочи, че избора на екип е обида за професионалното ниво  на лекарите.

Според проф. Тодор Чернев, заместник-председател на дружеството по акушерство и гинекология и зам.-директор на СБАЛАГ "Майчин дом", няма предпоставки за увеличаване на майчината смъртност. Той коментира, че извършването на цезарово сечение е една много сериозна операция, при която има опасност за майката. В големите болници в България 40-50% от ражданията стават именно чрез секцио.

Медиците присъстващи на пресконференцията защитиха вече бившия директор на болница "Шейново" доктор Иван Костов, който подаде оставка по настояване на премиера Бойко Борисов. Причината за неговото решение бяха двете починали родилки там.

Николай Георгиев, Money.bg






Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
1. krumbelosvet - Не съм лекар.
12.12.2016 18:57
Но да се разгласява хиляди пъти вдяко СЪМНЕНИЕ за лекарска.грешка, е едно от най-гнусните престъпления на медиите. Тон даде Цв.Цв. преди години, и това се хареса на уличните мозъци и на медиите. Нали Пулицър им е пръв.учител, проклет да е.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6204947
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833