Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.10.2011 16:58 - Рецепта за спасение от капитализма
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 639 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Нуриел Рубини – професор по икономика в Нюйоркския университет

Социалните протести и политическата нестабилност вече обхванаха цял свят – „арабската пролет”, демонстрациите в Лондон, протести на средната класа в Израел, студентските вълнения в Чили, недоволството от корупцията и неравенството в Китай, а сега и движението „Окупирай Уолстрийт” в САЩ.

Загрижеността на работещите и средната класа от населението за намаляването на стандарта на живот на фона на концентрирането на властта в ръцете на икономическия, финансовия и политическия елит се изразява по различни начини. Причините са разбираеми – високото ниво на безработицата, мъглявите перспективи за повишаване на квалификацията и образованието на младежите, корупцията, включително нейната легална форма – лобизмът, рязкото увеличаване на финансовото неравенство.

Увеличаващата се задлъжнялост на частния и държавния сектор и свързаните с това имотни и кредитни „балони” отчасти са отражение на това неравенство. Ниският ръст на доходите на всички слоеве на населението, с изключение на супербогаташите, през последното десетилетие доведе до това, че се създаде разрив между доходите и желаните разходи. Отговор на това в англоговорящите страни стана активизирането на отпускането на кредити, което доведе до увеличаване на задлъжнялостта на домакинствата. Европа компенсира този разрив с безплатно образование, медицинско обслужване, но тези разходи не можеха да се покриват напълно от данъчните постъпления. И в двата случая в един момент се оказа, че дълговата тежест е твърде голяма.

В момента компании в развитите страни съкращават работни места заради намаляването на търсенето и прекалените мощности, но това от своя страна води до още по-голямо намаление на потребителското търсене. Продължилото с десетилетия преразпределение от труда към капитала, от заплатите към печалби, от бедността към богатството и от домакинствата към концерните сега доведе до тежки последици, тъй като собствениците на капитал и богатите домакинства имат по-ниска квота на потребление.

Този проблем не е нов. Разбира се, Карл Маркс е преувеличавал, но неговото твърдение е вярно – неограниченият от нищо финансов капитализъм и преразпределението на доходите и имуществото от трудещите се към капитала могат да доведат до самоунищожение на капитализма. Нерегулируемият капитализъм може да доведе до периоди на излишък на мощности, недостатъчно потребление и повтарящи се разрушителни кризи.

Образованата европейска буржоазия отдавна е разбрала – за да се избегнат революциите, трябва да се защитят правата на работниците и да се създаде социална държава за преразпределение на богатството. Това разбиране се засили след Великата депресия, когато държавата пое отговорността за икономическото стабилизиране чрез запазване на средната класа, въвеждането на прогресивни данъци и създаването на условия за икономическо развитие на цялото общество. Последваха три десетилетия на социална и икономическа стабилност от края на 40-те до средата на 70-те години на миналия век – неравенството рязко намаляваше, а средните доходи бързо се увеличаваха.

Грешките на европейския модел на благосъстояние допринесоха за развитие на силна дерегулация. Тези недостатъци намериха изражение в огромни бюджетни дефицити и слабост на икономическото развитие. Накрая позорно се провали и принципът на неограничената свобода на предприемачеството на англосаксонския модел.

Трябва да се върнем към равновесие между пазарите
и предоставянето на държавни стоки и услуги. Това означава оттегляне и от англосаксонския модел за нерегулируемите пазари, и от модела за благосъстояние, финансирано за сметка на държавния дефицит, който е толкова присъщ за континентална Европа. „Азиатският” модел на ръст, ако подобен съществува, също не успя да предотврати увеличаването на неравенството.

Всеки икономически модел, който не подхожда правилно към въпроса за неравенството, рано или късно се сблъсква с криза на легитимността. Ако не реагираме, то протестите ще станат още по-мощни и обществено-политическата нестабилност още повече ще отслаби икономическия ръст и благосъстоянието.

Агенция "Фокус"




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6180793
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833