Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06.2011 21:49 - А ние се чудим за АЕЦ “Белене”!
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 1323 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Докато премиерът Бойко Борисов иска арести относно изграждането на АЕЦ "Белене" и никой в държавата не знае - ще се строили втората ни атомна централа или не, другите страни не си губят времето. Преди дни стана ясно, че енергийната програма на Великобритания предвижда до 2025 г. да се построят 8 ядрени централи, а пък вчера излезна информация, че Франция отделя за развитието на ядрената си енергетика 1 млрд. евро. Решението за строителството на осем АЕЦ във Великобритания се взема поради риска в средата на следващото десетилетие половината от електроцентралите в страната да са края на експлоатационния си период. Лондон ще търси и частно финансиране на новите проекти. Решението обаче подсказва, че страната освен, че няма никакво намерение да загърбва ядрената си програма смята и да я разшири.

Като цяло трябва да бъде ясно, че енергийната политика на Великобритания и Франция говорят за една бъдеща ядрена инвазия на тези страни, а като включим в това число и Русия нещата стават доста сериозни. На фона на тези действия родните управници продължават да размотават проекта за изграждането на АЕЦ "Белене". Оказа се, че руснаците не са знаели за нашите намерения за тримесечно замразяване на преговорите, относно съдбата на втората ни атомна централа.

Турция също не си губи времето и строи атомна централа до българската граница. Проектът за нова атомна електроцентрала в Тракийския регион е включен в рамките на програмата за строежа на атомни централи в Турция. Той е на трето място след проектите за строителството на атомните централи Аккую и Синоп. Русия ще строи първата атомна електроцентрала на Турция в Аккую на стойност 25 млрд. долара. В същото време на нас 6 млрд. евро за АЕЦ "Белене" ни се виждат прекалено скъпа цена.

Ако продължаваме да се размотаваме за "Белене", като нищо руското оборудване предназначено за България може да замине към нашата съседка. Тогава страната ни от износител на ток за Анкара ще стане вносител. От това ще загубят всички български граждани, а единствения печеливш ще бъде зеления октопод, който ще произвежда определена част от необходимото ни електричество. Ще продължат и приказките, как след 2050 г. целия роден ток ще се добива от ВЕИ, а дотогава ще плащаме твърде солени сметки за електричество, които и сега не са никак малки.

Николай Георгиев,
Money.bg



Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
1. анонимен - Алтетнативата
29.06.2011 01:55
Драги господине, вие роните сълзи за "парната машина" респективно - ядрената енергия - с неподходящи аргументи. Вие сравнявате България с Великобритания, Франция, Русия и Турция по инерция и игнорирате основни фактори, част от котито са: : 1. На първите три държави, АЕЦ са необходими, както за производството на електроенергия така и за военните им програми. 2 Те самите произвеждат необходимото им атомно оборудване. 3. И четирите имат, малко или много, силно развити икономики, нуждаещи се съответно от повече електроенергия и имащи необходимите финансовите ресурси. 4.И четирите са с население многократно превишаващо нашето. 5. И по територия са по-голями, а това ги улеснява в намирането на подходящо място за складиране /за хиляди години/ на ядрения отпадък...Оствям на вас да си отговорите и на въпросите: Как си представяте бъдещето на вече затворените реатори /респективно АЕЦ/ в България...къде ще се складира високо радиоактивиния отпадък, демонтираните агрегати и строителни маатериали от остарелите блокове...колко ще струва това и кой ще го плаща...колко струва подъжането на скучаещия персонал в изключените реактори и кой му плаща...колко време ще е необходимо да се подържа охрана на така нареченото "хранилище"за атомен отпадък и кой ще плаща...и т. н.? На АЛТЕРНАТИВАТА няма да се спирам-тя отдавна е известна.Само ще добавя, че тя е най-подходяща именно за такива държави като България. Желая ви приятни размишления. Георгиев
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6209943
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833