Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.06.2011 20:11 - Енергийните пипала на Зеления октопод
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 1203 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 02.06.2011 20:14


Както във всеки голям бизнес, така и в енергетиката има сериозно лоби, което се стреми да преразпределя милиарди евро в сектора. Енергийното лоби както у нас, така и в цяла Европа се дели на ядрено, въглищарско и зелено. Всяко едно от тях тълкува по твърде различен начин зависимостта на цената на тока спрямо източника на неговото производство.

В енергетиката обаче няма място за емоция, а за обективни факти и числа. Така например цената на тока от АЕЦ "Козлодуй" е два пъти по-евтина от стойността на електроенергията, произвеждана от ТЕЦ. Има очаквания, че цената на тока от топлоелектрическите централи да бъде около 40-45 евро след 2013 година, тоест ще имаме двойно оскъпяване на произведения от тях ток.

С около 18 пъти ще се вдигне цената на тока, ако не се построи АЕЦ "Белене", или не се организира нова ядрена мощност, смята премиерът Бойко Борисов. Според него, ако не започнем да строим "Белене" и бъдат спрени 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй", при цените на електроенергията от ветрогенераторите и соларните парковете, след 15 години икономиката на България ще банкрутира. Това е напълно реален сценарий, защото по-скъпия ток ще оскъпи редица производства и стоки, които ще ударят и без това изтънелия джоб на българина.

За съжаление у нас, когато се говори за ядрена енергетика рядко се казва, че това е най-евтиния начин на производство на ток и същевременно и най-екологично чистия. Темата веднага се измества в пор - за и против Русия. В сякаш само Русия ползва ядрената енергетика и ние трябва да и се противопоставим, за да докажем, че вече окончателно сме скъсали с тоталитарното минало. Това е основната струна на която свири зеленото лоби и се опитва да ни убеди, че подобно на Германия и България трябва за загърби ядрената енергетика. Нищо, че те самите признават, че не по-рано от 2050 г. у нас целия ток ще може да се произвежда от ВЕИ. Ами до тогава какво ще правим? Зелените лобисти случайно или не пропускат факта, че Германия се отказва от ядрената енергетика, за да наложи световна доминация в производството на елементи за ВЕИ.

Зелената енергия не се радва на голям интерес в Германия, защото там сателитни снимки са показали, че има прекалено малко слънчеви дни през годината, които да могат да покрият поне направените инвестиции във ВЕИ. В същото време в страната няма и големи открити пространства, както например в Холандия, където масово да може да използват ветрогенераторите. Именно поради тези причини Германия защитава използването на ВЕИ, не защото самата тя масово ги прилага, а защото е лидер в производството на оборудване за тях. Това автоматично означава, че ги изнася в чужбина и труда колосални печалби. За това те нямат нищо напротив колкото се може повече страни да ползват ВЕИ и разбира се да купуват немско оборудване.

Как зеленото лоби ще убеди например Косово, че трябва да се залага на производството на ток от ВЕИ при положение, че единственото нещо, което не внася тази млада държава са въглищата. Там просто в пъти е по-рентабилно да се горят въглища, които ги има в изобилие, отколкото да се наливат милиарди във възобновяеми енергийни мощности.

След като сме свидетели на очевидно лобиране на зелените активисти и то с користни цели, можем спокойно да ги оприличим на Зелен октопод (октопод, като символ на мафията). Никой не си прави илюзия, че шумните мероприятия на зелените активисти не са добре финансово подплатени, а който дава парите, поръчва и музиката. Зеления октопод дори използва и социалната ниша с цел да ни обеди, че без ВЕИ на планетата Земя ще настъпи световен апокалипсис. Така например се твърди, че увеличаването на използването на ВЕИ с 20% ще осигури на Европа нови 2,8 млн. работни места.

Това е нещо, което се приема твърде добре в България с оглед на голямата безработица. Отново случайно или не, се пропуска да се отбележи, че не малък брой хора ще загубят работните си места. Какво би станало с енергийните специалисти от АЕЦ "Козлодуй", ако затворим централата си? Къде те могат да си намерят работа по специалността си? Това са все въпроси, на които Зеления октопод няма отговор. Явно обаче пипалата му са плъзнали доста сериозно и в България и само можем да гадаем докъде ще стигнат.

Най-лошото в случая, че съседна Турция
е наясно с дейността на Зеления октопод у нас и не случайно има планове да строи АЕЦ до нашата граница. Явно предвидливо са решили, че трябва да ни продават ток след като решим да ползваме само ВЕИ, но едвали тяхната цена ще бъде по нашия вкус.

Николай Георгиев, Money.bg




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
1. zaw12929 - Дано ни уврат тиквите зелени
02.06.2011 20:16
Дано ни уврат тиквите зелени
цитирай
2. ok3223 - Бравос, бравос...Дано се види истината от повече хора.
02.06.2011 20:37
Гадни октоподи, продажни копелета, които под димната завеса на русофобията загробват българската икономика за стотинки.
Много им припяват от неосведоменост, простотия и глупост.
Ии...невежество.
И тока да поскъпне и ще го закъсаме съвсем като държава и народ.
Сега сме последните и ще го бетонираме навечно-
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6202850
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833