Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.05.2011 14:29 - 1 млрд. лв. инвестиции за биомаса
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 3663 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 12.05.2011 14:30


Инвестициите за производство на ток, топлоенергия и биогаз от биомаса могат да надхвърлят 1 млрд. лв. през следващите три години. Вече има заявени над 100 проекта, заяви пред журналисти земеделският министър Мирослав Найденов, който днес откри конференцията “Инвестиции в биомасата”. Един от най-големите проекти е на “Газ дьо Франс” на стойност от 100 млн. евро, които ще се вложат в две централи в България.

Найденов посочи, че оползотворяването на биомасата ще създаде нови работни места и то в райони с голяма безработица. Той заяви, че макар още да не е определена изкупната цена на енергията от биомаса, то тя при всички положения ще бъде в пъти по-евтина от тази на фотоволтаиците, като при тях енергията се изкупува на цена 15 пъти по-висока от тази на атомната енергия.

Там където е възможно централите ще работят на принципа на когенерацията (комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия) и топлината ще бъде допълнителен продукт, който ще се доставя на хората, посочи земеделският министър.

Общият запас на горите от горския фонд на страната към края на 2010 г. възлиза на 643 млн. куб.м. стояща дървесна маса, каза Найденов. Средният годишен прираст на дървесина от горите на България възлиза на 14,4 млн. куб.м. Добитите количества дървесина през 2010 г. възлизат на около 5,6 млн. м3.

Междувременно стана ясно, че недобросъвестни търговци инжектират месото със солеви разтвори, за да помпат теглото на продуктите си. “Не като министър, а като експерт ви казвам, че тези разтвори хич не са полезни за здравето”, коментира министърът. Той добави, че в момента се подготвя наредба, която ще въведе ясни правила относно това до каква степен може да се вкарва разтвор. “Не може да отидеш да си купиш двеста грама пържола и в нея да има 100 грама разтвор”, посочи Найденов. Започваме масови проверки с драконовски глоби и отнемане на лицензи на всички нарушители, закани се Найденов.

Българската агенция по безопасност на храните работи по създаването на черен списък на некоректните производители и преработватели на храни. В него ще влизат всички фирми, които не спазват хигиенните норми и изискванията за безопасно за потребителите производство.





Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
1. liliyanaandreeva - А вярно ли е това, че почвата много ...
15.12.2011 13:29
А вярно ли е това, че почвата много бързо се засолява и изтощава от биомасата? Нещата трябва да се огледат от всички страни! Не е ли по-добре са се инвестира в слънчеви панели и в речни минитурбогенератори за ел.енергия, които са и преносими!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6209584
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833