Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2011 22:22 - Как японското земетресение удари и АЕЦ “Белене”?
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 1231 Коментари: 1 Гласове:
2



Оказа се, че последиците от японското земетресение вече се усещат и у нас. Заради ядрения инцидент във Фукушима най-вероятно ще се стигне до ново преразглеждане на предимствата и недостатъците от ползването на ядрената енергия. Най-големият коз в ръцете на защитниците на ядрената енергетика, е това, че тя е най-евтиния и екологично чист начин за производство на електричество. Какво обаче би станало у нас например при земетресение над 7 по Рихтер? От Росатом вече обявиха, че реакторите за АЕЦ Белене издържат на 7 степен по Рихтер, но не дадоха отговор на въпроса - какво би станало при по-силен трус?

Трябва да се има в предвид, че реакторите за втората ни атомна централа са са от поколение 3+. Защитната обвивка на реакторите може да издържи падането на 400-тонен самолет, а блоковете, в съответствие с изискванията на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Вече стана ясно, че заради  инцидента в Япония министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков ще поиска допълнителни разяснения и гаранции и от производителя, и от Международната агенция за атомна енергетика за сигурността на новия реактор, предназначен за АЕЦ "Белене". Според енергийния министър случващото се във Фукушима  трябва да е урок за всички както по отношение на  съществуващите мощности, така и за изграждането на бъдещи енергийни проекти. За преразглеждане на проекта АЕЦ "Белене" заради ядрената криза в Япония настоя вчера европейският комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер.

Едно поне до момента е сигурно – предстоят доста тежки въпроси пред ядрената енергетика в световен план и България няма как да избяга от тях. Дори САЩ ще трябват да презагледат ядрената си стратегия след като стана ясно, че там половината от 104 реактора са на възраст над 30 години.  



Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
1. dalida - Япония е силно земетръсен район
18.03.2011 01:14
освен това там на ден стават десетки земетръси с нисък магнитут и японците са свикнали да ги тресе през 20 /30 минути. Тук у нас земята се люлее рядко, но доста страшно става, защото повечето сгради се строят с некачествени материали и хората се страхуват от срутвания. При Белене въпроса стои така: дали там е силен земетръсен район и имали опасност от евентуална радиация при инцидент?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6182590
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833