Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2010 18:52 - Симеон Дянков e бягал от лекциите по финанси
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 454 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 01.11.2010 16:31


Днес с станахме свидетели на поредната екзотична идея на финансист №1 Симеон Дянков. Той предложи въвеждането на нов местен данък - туристически налог, с който ще се облагат броя на леглата. Данъчно задължени ще са лицата, предоставящи туристическите услуги. Данъкът ще се определя максимални и минимални граници в зависимост от категорията на местата за подслон и настаняване.

Не бяха посочени аргументи в полза на тази промяна, а в същото време доста аргументи в противна посока могат да се изкажат. Всеки, който е посещавал лекции по финанси в университета добре знае, че такса се плаща за извършена услуга, а данък се плаща по силата само на закон без за това да е необходимо извършването на каквато и да е услуга. Може пък Симеон Дянков да я бягал от лекциите по финанси, защото трудно иначе ще си обясним тази промяна. Не е ясно, защо обектите и средствата за подслон да се разделят на категории. Данък сгради например, който се общински данък, се плаща от всички на общо основание, без да се разделят на категории.

Ако бъде въведен туристически налог в общините, то той ще засегне легалния бизнес, а сивия сектор ще остане извън обхвата му. За тази опасност предупреди Елена Иванова, председател на Съюза на собствениците в Слънчев бряг. И е напълно права, защото този който се е покрил и не плаща таксата, няма да тръгне да плаща и данъка на Симеон Дянков. Явно единствената цел на финансист №1 е да намери отнякъде повече пари за бюджета, но и той не знае как това може да стане. Но, за да си богата страна не е необходимо да имаш високи данъци, а да развиваш икономиката, а не да и пречиш с недомислени фискални мерки. Май е най-добре както казаха синдикатите Дянков да отпътува зад Океана.

Money.bg




Тагове:   туризъм,   финанси,   данък,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6200781
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833