Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.10.2010 21:23 - Хонорарът на Доган - законен
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 335 Коментари: 0 Гласове:
0



image Върховният административен съд (ВАС) реши, че лидерът на ДПС Ахмед Доган не е изпаднал в конфликт на интереси, след като е получил хонорар по проекта "Цанков камък", съобщи news.bg.

Председателят на съдебния състав е написала особено мнение.

В особеното мнение на съдията-докладчик по делото пише: „Не споделям становището на мнозинството от състава за липса на конфликт на интереси по отношение на народния представител Ахмед Доган".

Необходимо е  частният интерес и облагата да са налице, а не възможността за бъдещето им проявление, пише в мотивите на съдебното решение.

Мотиви да няма конфликт:

  1. Договорите са сключени преди влизането в сила на Закона за предотвратяване на конфликта на интереси
  2. Няма доказателства, че Доган, в качеството си на народен представител, е участвал в гласуване в Народното събрание на решение, в полза на юридическото лице „Институт по строителство и минно дело" АД (фирмата, с която е подписал договор за хидрогеоложки проучвания на обектите „Проект Тунджа", каскада „Доспат-Въча", „Баташки водносилов път" и Хидроенергийна каскада „Горна арда", за изпълнението на които е получил общо сумата от 1 955 830 лева, представляваща равностойността на 1 милион евро)
  3. Обстоятелството, че Доган е получил облага от частно търговско дружество във форма на възнаграждение за извършените поръчки, не е достатъчно, за да се приеме, че е налице конфликт на интереси, а следва да има възможност частният интерес, породен от конкретната търговска дейност, да повлияе върху обективното и безпристрастно изпълнение на задълженията на лицето, заемащо публична длъжност. Такива конкретни доказателства не са представени нито от комисията при извършената от нея проверка, нито в хода на съдебното производство.

 

Решението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред 5-членен състав на ВАС.




Тагове:   Доган,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6199598
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833