Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.09.2010 22:26 - Първият реформатор на образованието нададе глас за качеството му
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 738 Коментари: 0 Гласове:
2



imageПравителството на Иван Костов бе първото след демократичните промени, което проведе мащабна реформа в образованието. Но и точно то направи напълно нелогичното - да премахне платеното обучение и да принуди всички да плащат за своето образование.

Тогава командирът тръбеше, че по този начин - хем вузовете ще разполагат с необходимите им приходи, хем няма да има облагодетелстване на определени студенти.

На практика се получи точно обратното. Университетите закъсаха за пари, а бедните семейства бяха натоварени със скъпата издръжка на децата си студенти. Привилегиите за "специалните" студенти не бе премахната, защото по-богатите си плащаха пак, но под масата.

След близо десетилетие командирът отново реши да се упражнява в словесна реторика и да обяснява на дълго и нашироко колко е вредно в България да има много университети. Костов даде за пример, че има огромна българска колония студенти, които се обучават в чужбина. Лидерът на ДСБ май не се сеща, че младежите са ни там не само заради по-доброто образование.

Там студентите могат да работят докато следват за доста прилични пари, а не да стоят безработни у нас или в най-добрия случай да се "продадат" за 200 лв. в някой колцентър. За ниския стандарт на живот в България, който всъщност формира колониите от родни студенти, обучаващи се в чужбина, не е никак малка и заслугата на Иван Костов.

Няма никакъв проблем, че у нас има много университети. Това дори е добре, ако в тях има и студентни, защото показва желанието на младите да се образоват. Проблемът идва от начина на приемане и обучаване на записалите се в български ВУЗ-ове. Не са малко университети у нас, които се стараят да вдигнат входната бариера, колкото се може  по на високо. Ако кандидат-студентът успее да я прескочи, след това няма проблем да завърше висше образование както се казва по инерция.

В САЩ и Западна Европа е точно обратното. Влиза се лесно, но се излиза трудно. Там след първата година на обучение обикновено отпадат половината от приетите. Именно така се постига качествено висше образование. Това е така, защо във всеки ВУЗ действа правилото: Много студенти - ниско качество, малко студенти - високо качество.

Money.bg




Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6204073
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833