Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.08.2010 13:13 - Срещу Волен Сидеров е водено дело за изнудване
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 497 Коментари: 0 Гласове:
0



Срещу Волен Сидеров е водено наказателно дело за изнудване. То е приключило с мнение на следователя за това делото да бъде внесено в съда. Това каза Атанас Атанасов, председател на ДСБ-София, бивш ръководител на НСС, съобщи БГНЕС.

В хода на разследването е направена и операция, при която Волен Сидеров е получил 1000 лева белязани пари. Сегашният председател на партия “Атака“, народният представител и председател на парламентарната комисия за Контрол на ДАНС е бил задържан, а парите са приложени като доказателство.

От постановлението става ясно, че през този период Волен Сидеров е работел в предприятието “Белнекен“ като член на бригадата за фотоуслуги. Бригадирът й Димитър Казаков има в дома си фотолаборатория, където се обработвали филми.

През 1983 г. към тази бригада започнали работа и други двама нови членове. Казаков казал, че бригадата е на собствена икономическа сметка и ако се работи по план може да се получат добро заплащане. Волен Сидеров се “почувствал засегнат от това, че не получава възнаграждението, което той изчислил че трябва да вземе. Предложил на единия си колега да поискат от бригадира по 1000 лева. Така и направили, но при срещата си с Казаков. Волен Сидеров казал да им се плати, “ в противен случай щял да използва свои връзки и да направи скандал в предприятието“.

Бригадирът отказал. След като напуснал работа Сидеров задържал в себе си един фотоапарат и фотосветкавица, собственост на Димитър Казаков. Сменил адреса си и започнал да звъни на бившия си началник, всеки ден като го заплашвал, че ще го “унищожи“, употребил и израза: “ще ми пълзиш в краката“, бил събрал и компрометиращи материали, които щял да използва, ако не му се плати. В едно от обажданията казал дори и че ще го бие и ще върне фотоапарата срещу парите, които изчислил, че му се дължат.

Димитър Казаков се обадил в полицията, там го посъветвали да приеме предложението. Срещнали се, Казаков дал парите в бял плик, а Волен Сидеров върнал нещата, но на излизане от колата бил арестуван. 26 години по-късно Атанас Атанасов заяви, че няма данни в съда да е внасян обвинителен акт по това дело и то да е завършено по някакъв начин. То е заведено под номер 97 и е по описа на тогавашното димитровско районно управление на МВР. Този конкретен казус от преди 26 години, според Атанасов “поставя много сериозни въпроси свързани с националната сигурност на страната“.

Според Атанас Атанасов това, че по делото няма данни то да е било завършено, означава, че производството е било прекратено. Той посочи, че по това време в съдебната практика е имало негласно правило, че “когато става въпрос за имуществени престъпления, съдът постановява на 1000 лева – една година лишаване от свобода“, така ако присвояването е за 10 хиляди лева, то съответният човек е трябвало да бъде осъден на 10 години затвор. Според Атанасов, ако се е следвала тази практика, Волен Сидеров е трябвало да бъде осъден на 1 година затвор, но такива данни няма.

Атанасов лично е разговарял с хора от разследването и всички твърдял, че не е имало съдебен процес. Това, повтори Атанасов поставя много сериозен въпрос, свързан със защитата на класифицирана информация в страната. Според него съществува риск от зависимости от минало председател на парламентарната комисия за кнтрол на ДАНС да е такъв човек. От партията предлагат министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов да направи подробна проверка, а законът за Защита на класифицираната информация да предвижда проверка и на депутатите, които работят с ниво на защита на документите “строго секретно“.


Тагове:   Волен Сидеров,   дело,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6181452
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833