Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2010 21:21 - Пореден скандал между президента и кабинета
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 653 Коментари: 0 Гласове:
0



Държавният глава Георги Първанов е разбрал от медиите, че има персонално предложение на Министерски съвет за нов шеф на военното контраразузнаване. Вчера МС предложи комодор Валентин Гагашев да поеме ръководството на службата. Това се наложи, след като директорът на военното разузнаване ген. Пламен Студенков подаде рапорт за напускане поради пенсиониране.

Според Георги Първанов второто предложение е прокарано през Министерски съвет без да се изчака официалната му позиция. "Острата реакция на президентската институция е предизвикана преди всичко от твърдението на министъра, че задължението му за съгласуване не произтича от Конституцията и законите, а от Устройствен правилник на Министерски съвет. Конституцията не е обширно четиво и е добре министърът да се запознае с нея и особено с чл. 100, ал. 2, където е записано, че президентът назначава и освобождава висшия команден състав на въоръжените сили, а не подписва като деловодител решението на МС", се казва в съобщението от "Дондуков" 1.

В него се казва още, че очевидно министър Аню Ангелов грубо е подвел Министерски съвет и се опитва да заблуди обществото. Решението си по случая Георги Първанов ще вземе след като направи събеседване с кандидатите, каквато е неговата практика при кадрови назначения.

По-късно обаче от пресцентъра на МО разпространиха официалното становище на министър Ангелов, съобщи Фокус. В него се посочва, че министърът не би могъл да подведе МС, тъй като от стенограмата е видно, че той е обяснил подробно, че не е получил отговор за съгласуване или несъгласуване от президента. Аню Ангелов твърди, че на 28 юли на лична среща с Георги Първанов го е информирал, че ще предложи комодор Валентин Гагашев, а ден по-късно е изпратил и депозирал в деловодството на президента писмо с предложението.




Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6182495
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833