Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.07.2010 21:25 - Учени казват „да“ на царевица с ГМО
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 632 Коментари: 0 Гласове:
0



image Решение на Консултативната комисия по генетичномодифицирани организми към министъра на околната среда и водите разгорещи страстите в ресорната парламентарна комисия. Там ясно се вижда, че на свое заседание, проведено на 30 юни т.г., нейните членове са дали заключение, че “пускането на пазара на царевица MON810 e малко вероятно да окаже негативен ефект върху човешкото здраве и околната среда в контекста на планираната употреба”.

Точка втора гласи: “Предлага на министъра на земеделието и храните и на министъра на околната среда и водите към момента от страна на Р България да не бъде въведена забрана за употреба и продажба на MON810”.

Разтревожени, депутатите от опозицията питаха кой е искал становището на Консултативната комисия, защо то не е публикувано на сайта на МОСВ и дали това решение доказва, че процедурата за предпазната клауза не е в състояния да гарантира сигурната забрана за отглеждане на ГМО в България. В крайна сметка всички тревоги се оказаха буря в чаша вода. Депутатът от ГЕРБ Костадин Язов постави точка на дискусията.

По смисъла на закона, който сме гласували, е абсолютно безсмислено съществуването на въпросната комисия, отсече той. “Обсъждаме нещо, което според мен е нищо, т.е. балон под налягане”, прибегна към метафори Язов.

Всеки ден


Тагове:   казват,   царевица,   учени,   ГМО,   “да,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6180942
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833