Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.07.2010 13:02 - Още 6 м. за изчистване на стари отпуски
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 526 Коментари: 0 Гласове:
0



image ГЕРБ ще се съобрази с президентското вето за старите отпуски и ще отпусне още 6 месеца за изчистването им. Така натрупаните до края на 2009 г. почивни дни ще могат да се ползват до юли 2012 година, съобщи bTV.
Според приетите неотдавна промени в Кодекса на труда старите отпуски трябва
да се изчистят до края на 2011 г. За следващата година ще могат да се отлагат не повече от 10 дни.
Това решение е взела Изпълнителната комисия на ГЕРБ, в заседанието на която за малко се включи и лидерът на партията премиерът Бойко Борисов. Решението в крайна сметка било взето след негова среща с представители на бизнеса.
 
В началото на юли президентът Георги Първанов
наложи вето върху текста от промените в Кодекса на труда, кото ограничават правото на ползване на отпуски. Според държавния глава, този текст нарушава Конституцията, редица международни актове и отнема със задна дата придобити права.

Два дни по-късно комисията по труда и социалната политика към Народното събрание отхвърли ветото на президента. 11 депутата гласуваха "за" повторно приемане на промените в кодекса, приети на 23 юни от Народното събрание. Четирима бяха против, а въздържали се нямаше. Тогава съпредседателката на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова заяви, че правото на платен отпуск се дава на работниците, за да почиват през годината и да бъдат ефективни на работното си място. Според нея всяко право поражда задължения и след като работникът не е ползвал правото си, той злоупотребява с него.

ГЕРБ не съобщи официално за решението си за компромиса. В разпратено до медиите съобщение се посочват само промените в ръководствата на комисии, наложили се след
нови две оставки на представители на партията.



Тагове:   още,   отпуски,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6181803
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833