Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.05.2010 22:22 - Голямата битка за парите от световното
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 831 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 31.05.2010 22:23


Adidas, историческият лидер в света на футбола, и Nike, който си е поставил за цел да завладее тази позиция, за пореден път ще се изправят един срещу друг на предстоящото Световно първенство в Южна Африка. На същото събитие сериозна заявка за присъствие има и третият най-голям играч на пазара за спортни стоки – Puma.

„Adidas е марката номер едно във футбола на световно ниво. Амбицията днес разбира се е да запазим тази лидерска позиция и да надминем рекордите за продажби във футбола около Световното“, казва пред АФП Еманиеул Ге, говорител за Франция на германската компания.

За целта Adidas, която е брандирала най-голям брой национални екипи (общо 12), залага най-вече на продажбата на тениски на подкрепяните „ключови отбори“ на Германия, Аржентина, Испания и Франция. А също и на тима на домакините от Южна Африка.

Не бива да се забравят и футболните обувки на редица играчи с индивидуален договор, сред които са новите „F50 adizero“ на аржентинеца Лионел Меси.

Adidas, официален партньор на ФИФА, очаква и сериозни приходи от продажбата на официалната топка на първенството - „Джабулани“ (от езика зулу - празнувай), която компанията представи наскоро. През 2006, по време на шампионата в Германия, от тогавашната официална топка „Тиймгайст“ (от немски - отборен дух) бяха продадени общо 10 млн. броя.

От друга страна, конкурент като Nike съвсем не е за подценяване. Групата дава подкрепата си за девет участващи отбора, а един е брандиран с Umbro, която е поделение на компанията.

„Nike е лидер във футболния сегмент, защото заедно Nike и Umbro очакват продажби за общо 1,9 млрд. долара по време на Световното“, казва Софи Николе, говорител на компанията. „През последните 15 години, когато Nike влезе във футбола, беше изминат дълъг път“, допълва тя.

Предимствата на групата: избрани силни отбори, сред които е например Бразилия, както и индивидуални договори със звезди като португалеца Кристиано Роналдо и англичанинът Уейн Рууни.

Мечтата на шефовете в Nike е финалът на Световното да е между Бразилия (екипи, брандирани от Nike) и Англия (Umbro).

Сред амбицираните да печелят от футболната истерия тази година все по-ясно се откроява и Puma. Немската марка, контролирана от PPR, не разкрива прогнози за продажбите си покрай Южна Африка 2010, но нейни представители са убедени, че битката за големите спортни приходи „няма да е състезание с двама участници, а с трима“.

„Успехът не се основава на размера на компанията спрямо останалите“, коментира изпълнителният директор на Puma Йохен Зайц. Управляваната от него фирма спонсорира седем отбора, сред които е и италианският тим, който е настоящият световен шампион. Компанията е брандирала и екипите на четири от участващите на Световното шест африкански отбора.

И ако африканският пазар на спортни стоки все още не е сред най-развитите, то африканската диаспора по света съвсем не е за подценяване като възможен източник на приходи. „Използваме африканския футбол и африканския начин на живот, за да комуникираме марката Puma. Това е платформата, чрез която предаваме своя образ.“

Предстои да разберем чии сметки са се оказали най-точни – голямото изчисляване на постъпленията започва от 11 юни.

Investor.bg



Тагове:   Nike,   футбол,   битка,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6203041
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833