Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.05.2010 11:51 - Обвинителят на Тодор Живков умира!
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 534 Коментари: 0 Гласове:
0



Красимир Жеков гасне, прикован на легло и забравен от всички. Експрокурорът Красимир Жеков, известен като обвинител по скандалното дело № 1 срещу Тодор Живков, агонизира, прикован на легло, изолиран и забравен от света. Държавата и българската адвокатска колегия напълно са заличили от паметта си блестящия юрист, който яростно разпитваше и притискаше в съда с неудобните си въпроси Тодор Живков, Милко Балев и видните персони на бившето ЦК на БКП.

Един от най-големите юристи на България гасне като инвалид в пълна самота. От обездвижването Краси е качил около 40 килограма, белият му дроб почти не функционира, трудно говори. Близки на Жеков се страхуват, че сърцето му всеки момент ще спре да бие...

Месец след края на мегапроцеса срещу Тодор Живков Краси Жеков настоява да го освободят от длъжност. Според него фактите са били точни, но въпреки това не се стига до осъдителна присъда. След като Живков и Балев биват оневинени, прокурорът напуска столицата и се установява в Пазарджик, където го намери “ШОУ”. Краси живее с третата си съпруга, една от най-талантливите и успешни актриси в местния театър.

Един от най-добрите български адвокати Хари Харалампиев, който също живее в Пазарджик, е сред малцината, който приятелски поддържат обвинителя на Живков в тежката му борба му за живот.

“Красьо Жеков почти не ходи на работа, защото има сърдечни проблеми. Но аз съм неотменно до него – виждаме се, говорим. Жалко е, че такъв блестящ юрист като него не може да упражнява професията пълноценно. Има сърдечни проблеми, напълнял е повече, отколкото трябва, не излиза от вкъщи. Не се движи. Излиза много рядко, но духът му е силен. Лошото е, че живее в блок на 9-я етаж, а асансьорът им почти не работи. За Краси, който ходи с патерици, е убийство да се изкачва и слиза 9 етажа по стълбите”, каза пред “ШОУ” адвокатът на Ерджан Рашид-Роко и Георги Калоянчев. “Това е – нашият път е този. Правото, и по точно адвокатстването, е една пленителна професия, но в повечето случаи тя взима повече, отколко дава”, добавя Харалампиев, който заедно с Пламен Ялнъзов и Осман Бизанти защитаваше медиците ни в Либия.

Краси е запален тенисист. Аристократичният спорт е неговата страст. Сега, когато не може да ходи на корта, гледа тенис само по телевизията, допълва Хари. Жеков забравя за болките, измъчващи тялото му, когато гледа турнира “Ролан Гарос”.
“Мъчат ме исхемична болест на сърцето и болни белите дробове.

Много е лошо,

но какво да се прави”, откровен е Краси Жеков пред народното издание.

Сърцето на обвинителя на Живков е увредено в резултат на недостатъчното снабдяване с кислород. Това е стеснило кръвоносните му съдове. Адски са болките от гръдната кост към шията и лявата ръка. Най-притеснителното е, че след една от формите на исхемичната болест, позната като "гръдна жаба", следва инфаркт. Ужасните болки се появяват както в покой, така и при физическо усилие или емоционални напрежения, след ставане от сън или след ядене. Кризатата задължително се посреща в леглото с таблетка нитроглицерин под езика. Казано в прав текст – животът на Краси Жеков е ад.

Но не само сърцето му е увредено.

“След катастрофа в десния ми крак имплантираха железа. Остри болки в тазобедрената става не ми позволяват да се движа”, разказва пред репортер на “ШОУ” Жеков. Пенсията на обвинителят на Тато е 385 лв. Лекарствата му също струват толкова.

Най му тежи, че не практикува професията си, защото е неподвижен.
Краси се гордее със съпругата си, която се грижи за него. “Тя все още играе в театъра. Вчера се прибра от Шумен, беше на турне. Уважавана и тачена е. Освен Хари имам още двама трима приятели за щастие. Тревожно ми е, че вече не мога да играя тенис. Мисля тези дни да отида на игрището и да погледам как здравите хора играят моята любима игра. Като почне “Ролан Гарос”, не се отлепвам от телевизора. Живея в страшни мъки. Но ако бяха осъдили Тодор Живков, можеше и да не съм между живите, защото той имаше много верни приятели”, казва Жеков.

Ходенето по мъките за него започва именно от процеса срещу бившия държавен глава.

“По време на процеса ме заплашваха, че няма да съм между живите.


Жената на Милко Балев ме преследваше и търсеше удобен момент, за да ме види сам. Издебваше ме и започваше да ме кълне: “Жив да не останеш!”. Като че ли тези нейни клетви се сбъднаха”, казва с болка Краси Жеков. Милко Балев беше привлечен под отговорност за това, че е получавал пари от издателствата, които бълваха трудовете на Тодор Живков. В същото време по тях работеха цели екипи на ЦК на БКП. На Балев му е било възложено по решение на Политбюро да отговаря за “творчеството” на Тато. Това за него е било служебно задължение. Обаче Балев се обажда в издателството и казва: “На мен ми се полагат едни пари”. “И какво да правят – дават му. Милко Балев беше натрупал дебели суми, от порядъка на 100 000 лв. Но, забележете – плащали са му като на редактор. В същото време ние разпитвахме свидетели, които денонощно са работили над трудовете на Живков, било е много трудоемко. Много от томовете са изготвени от съответните секретари на ЦК”, връща лентата назад Краси Жеков.

Той стана недолюбван от комунистите, защото знае поразителни подробности за червената номенклатура. Жеков може с часове да разказва за това как УБО е превърната в обслужваща организация на партийната върхушка, за схемите, по които Тодор Живков е раздавал държави пари на приближените си, за загадъчната смърт на ген. Кашев, за особената роля на Ани Младенова в живота на Тато. Това смущава бившите партийни величия и техните тежки клетви явно застигат обвинителя. Той претърпява особено тежка катастрофа, която преобръща живота му на 180 градуса и го оставя инвалид за цял живот. В болница го вкарва един негов клиент, изключително слаб шофьор. Мелето става на заледен път край Шейново. “Отървах се с

надробена бедрена кост на десния крак, 10 счупени ребра,

счупена лопатка, скъсани ставни връзки на рамото. Голяма трагедия. Минах през много болки и страдания. Операцията ми в “Пирогов” беше 6 часа. Едно от ребрата ми беше засегнало белия дроб, който се увреди за цял живот. Тази катастрофа преобърна целият ми живот”, разказва Краси Жеков.
Той силно е смущавал съня на Тодор Живков. В съдебната зала Тато е избухнал и е казал на обвинителя си: “Абе, момче да ти бях дал и на теб един мерцедес, че да мирясаш. Не знаех, че прокурорите получават толкова ниски заплати”.

Атаките и клетвите от страна на комунистите не спират, защото Жеков знае нелицеприятни подробности от личния живот на клана Живкови.

Жеков разказва: “Синът на Живков – Владо, се напиваше постоянно. Двама служители на УБО получаваха заплата само за да го пазят 24 часа в денонощието. Той беше винаги с два мерцедеса, момчетата бяха неотлъчно до него. Четяхме колко пари са се давали за бензин и колко за охраната на Владо и недоумявахме. Охраната му беше не само защото е син на Живков, а и защото той правеше страхотни зулуми. След като се напиеше в заведенията, започваше да буйства, да се излага. Момчетата от УБО бяха свидетели по делото. Разказваха в какво унизително положение са били поставяни от Владо.

Владко Живков е повръщал, те е трябвало да го чистят, обличат, събличат,

гладят… всичко. И за това се плащаше на служители на УБО! Момчетата на УБО са правили пълно обслужване на Владо. Въпреки това той ги е обиждал, псувал, унижавал. Всеки ден тези момчета е трябва да докладват какво прави синът на Живков на шефа на УБО ген. Милушев. Той от своя страна е казвал какво прави Владо на Живков. По време на следствието Жени дойде на свиждане при баща си. Живков я пита: “Как е Владо?”. Жени казва: “Влади взе да отглежда едно агне.

Но то, горкото, умря от глад!”

Много се смяхме. Владо ходеше и при хората от УБО на изпити. На един изпит казал: “Другарю Мечкаров, дайте ми изпита, че нямам време да се разправям с вас. Днес ме чакат и други, които ще ме препитват.” Той започна да учи право. Оттам отиде в СССР да следва дипломация. Върнаха го, защото е направил зулуми. В България си взимаше изпитите, без да е стъпвал в университета. Най-накрая му написаха дисертация, та стана кандидат на науките”, спомня си Краси Жеков, който червената номенклатура жестоко прокле.

Пазарджик,
Мария ДРУМЕВА


...............................................
ДОСИЕ

• След като напуска огорчен прокурорската си служба в София, Красимир Жеков става адвокат в Пазарджик. Сред клиентите му са местните апаши, защитавал е дори и Косьо Самоковеца.

• “Простих на човека, който едва не ме уби в катастрофата. Казах му, че не желая да бъде съден и дори му довърших делото. Докарах го до условна присъда. При последното заседание, когато се четеше присъдата, аз се явих на две патерици. Аз съм си виновен. Не трябваше да се доверявам на този човек като шофьор”, сподели преди 2 години Жеков пред “ШОУ”.

• Обвинителният акт срещу Тодор Живков основно беше по член 282 - за превишаване на власт с користно присвояване на над 21 милиона лева. “Първата инстанция го осъди на 7 години, втората инстанция потвърди и после как стана, аз и досега не знам в крайна сметка какво решиха. Казаха, че не може да бъде съден като държавен глава. Това според мен е абсолютно неоснователно, защото ние не сме го съдили като държавен глава. Той беше освободен по съответния ред от този пост и тогава започна делото. И след 10 ноември да прилагаме процедурата от новата конституция, за да го сваляме от власт, значи, че той е продължил да бъде на власт. Това просто е смешно. Това е и причината да напусна, да се оттегля от делото, от прокуратурата. Почувствах се неудобно... Прокурорите по това дело ни нарекоха камикадзета, защото станахме жертви на процеса”, и до днес недоумява “врътката” Жеков.

• “Тези прословути 21 милиона са превърнати в имущества, които осигуряват вече две поколения на тогавашния елит. Примерно Станко Тодоров има огромна вила на Витоша. Тя е като почивна станция и се даваше под наем. Дори, докато течеше процесът, Станко Тодоров взимаше наем от вилата си в размер на 10 000 долара. Сега тези пари може и да са 20 000 долара. Подобни пари бяха крити от хората. Те живяха по един абсолютно западен маниер. На тях дрехите им, облеклото им, всичко беше западно. Докато, ако случайно обикновеният българин си купи нещо от Кореком и намери някакви долари, те го съдеха за валутни престъпления. А те имаха право да превръщат цялата си заплата във валута. Направиха си държавата за себе си. Те си живееха по западен образец, ние живеехме в условията на социализма”, с горчивина разкрива истинското лице на червения елит гаснещият Краси.

Всеки член на Политбюро е получавал 1000 лв. на месец само за храна! Отделно той е взимал полагащата му се месечна заплата от 1000 –1200 лв. Парите за храна обаче се дават на куп в края на годината и в началото на следващата календарна година. Така за изминалата година човекът е взимал накуп 12 000, плюс още 12 000 за идващата календарна година, общо 24 000!

• “Тодор Живков ми предрече, че ще се самоубия!”, хвърли бомбата пред “ШОУ” в предишното си интервю преди две години Жеков! “Живков каза, че аз ще се самоубия подобно на обвинителя на Трайчо Костов Владимир Димчев. Той също като мен живееше в Пазарджик. Така че рано или късно и аз ще се самоубия! Сега – истината е следната. Владимир Димчев беше известен адвокат, личен приятел на Васил Коларов. При стартирането на процеса срещу Трайчо Костов тогавашният главен прокурор е отказал да внесе обвинителен акт. Васил Коларов вика Владимир Димчев от Пазарджик, който се явява само за това дело, само за процеса на Трайчо Костов е бил прокурор, т.е. обвинител.

След това Димчев се връща на адвокатското поприще и умира на преклонна възраст от естествена смърт. В същото време обаче за процеса са отговаряли Цола Драгойчева и Тодор Живков. Точно Живков е бил този, който е организирал клакьорите, тълпите да викат “Смърт на Трайчо Костов”. Разбирате ли, че това е суперцинизъм! Живков стои в основата на убийството на Трайчо Костов. Той е осъден за шпионаж на три разузнавания, и то без да знае нито един чужд език, осъден е без никакви доказателства”.


http://www.blitz.bg/article/18556


Тагове:   обвинителят,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6205125
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833