Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.05.2010 21:26 - САЩ 94
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 714 Коментари: 0 Гласове:
1



През 1994 г. бяхме малки, но гледахме всеки мач на националния ни отбор по фурбол и на всяка победа излизахме с намацани по лицата си трибагреници! Ако и ти си бил така или пък си бил прекалено малък, за да помниш най-значимото постижение на България на световно първенство (засега!), чети надолу!

image

В груповата фаза националите остават втори с равни точки с първия Нигерия
(но с по-лоша голова разлика и с загуба от тях) и с третия Аржентина (с равна голова разлика, но с победа над Аржентина).

България отстранява финалиста от 1990 г. Аржентина, след като звездата на южноамериканците Диего Марадона е изключен от турнира заради употреба на наркотици.

В осминафиналите националите отстраняват Мексико с 4:2 след дузпи (1:1 в редовното време и продълженията). Мачът е прекъснат за около 15 минути, след като се налага да бъде сменена едната врата заради счупване на напречната греда.

 

На четвърт финала България се изправя срещу световният шампион Германия. След 0:0 в първото полувреме немците повеждат с гол на Лотар Матеус от дузпа. Това не обезкуражава българите и те само за 3 минути в 75-тата и 78-мата повеждат с 2:1 с голове на Христо Стоичков и Йордан Лечков.

На полуфинала срещу Италия България играе вяло първото полувреме и позволява на Италия да поведе с 2:0 с голове на Роберто Баджо. Христо Стоичков връща един гол от дузпа преди почивката. През второто полувреме националите излизат много мотивирани, но италианците успешно им противодействат. В 70-тата минута Алесандро Костакурта играе с ръка в наказателното поле на Италия, но съдията не отсъжда дузпа. В крайна сметка мачът завършва със загуба за България с 1:2.

На мача за 3-тото място България пада от Швеция с 4:0 и остава на 4-то място в крайното класиране.

 

Четвъртите в света са:
Борислав Михайлов, Емил Кременлиев, Трифон Иванов, Цанко Цветанов, Петър Хубчев, Златко Янков, Емил Костадинов, Христо Стоичков, Йордан Лечков, Наско Сираков, Даниел Боримиров, Пламен Николов, Ивайло Йорданов, Бончо Генчев, Николай Илиев, Илиян Киряков, Петър Михтарски, Петър Александров, Георги Георгиев, Красимир Балъков, Велко Йотов, Ивайло Андонов и треньорите Димитър Пенев и Красимир Борисов.

Голмайстори на първенството и носители на Златната обувка  на САЩ "94 са двама играчи - Христо Стоичков и Олег саленко с по 6 гола.

men.bg




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6209920
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833