Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.05.2010 10:16 - Нова записвачка краде милиони от банкомати
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 516 Коментари: 0 Гласове:
1



Ново записващо устройство с миниатюрни размери и невидимо за окото източва милиони левове от банкомати. Уредът се поставя вътре в самата дупка за кредитната карта и поради тази причина клиентът никога не разбира, че тя е била копирана, съобщиха антимафиоти.

При всяко теглене на пари от банкомат с подобна машина, данните от картата се записват в паметта на уреда, след което се качват на празна пластика и е въпрос на време сметката ви да бъде изпразнена. Според криминалисти новият уред е разработен от румънски специалисти, а от 2-3 месеца с него разполагат и родните бандити.

"Усилено работим по всички случаи на източване на карти, няма да оставим престъпниците на мира", каза вчера пред "Монитор" главният секретар на МВР Калин Георгиев.

В момента спецполицаите разследват 4-5 групи за подобни престъпления. Преди седмици митничари от аерогара София" са хванали пратка със супермодерното устройство, която пътувала от България за САЩ. В разплитането на случая са се включили и американски експерти от Сикрет сървис, които трябва да установят получателя в Америка. Засега един от проблемите пред бандитите е, че батериите на устройството бързо се изтощават, тъй като и те са много тънки, за да може да се вкара в отвора за картата.

"Предишните скиминги можеха да се различат от клиента. При тях си личи, че пред отвора за картата има изработена втора уста, която е залепена. Сега обаче е невъзможно, защото външно на банкомата всичко си му е наред", коментира разследващ.

Криминалисти обясниха, че голяма част от престъпниците в София са се насочили към този вид бизнес. В подземния свят на жаргон бандитите, занимаващи се с карти, се наричат "дърпачи". По неофициални данни по 30-40 души във всеки квартал са се специализирали в източване. Преди около година, хората, които извършваха подобна дейност, трябваше да отчитат процент от печалбите.

Твърди се, че бригади, близки до сочения за наркобос Таки, са прибирали част от спечеленото. В момента няма фигура, която да контролира източването, всеки работи за себе си. Поради тази причина сред бандитите се предлага и нова услуга - даване на скиминг под наем.

Срещу процент от източените карти престъпници са готови да предоставят уреда. Източници на вестника разказаха, че преди 3-4 месеца човек с прякор Турчина събрал големите престъпни групи в София и се опитал да им обясни, че ще им осигури покровителство, ако започнат да си плащат.

Обикновено в бандите за източване участват 3 - 4 души. Единият е с техническо образование и изработва платката с електронните компоненти. Втори човек прави отливка, в която се поставят. Тя може да бъде изработена и от зъболекарска паста.

Третият от групата поставя скиминга по банкоматите. Накрая, за да се скъса връзката, се наема четвърто лице, което е муле. Неговата цел е да ходи с копираните карти и само да тегли парите. Ако полицията го хване, гори само мулето, което никога не знае кой е изработил скиминга. Цената на устройствата на черно е около 500 евро.

Руски сайтове също подробно описват как се изработва устройството, както и схема на платката. В самият уред има четящи глави, които прочитат информация от магнитната лента.

В момента, за да защитят картите си, част от банките искат да заменят магнитната лента с чип. Поради тази причина румънските и руските хакери, които са сочени за най-добри в изработването на скиминг, се опитват да пробият чипа.

в. Монитор



Тагове:   нова,   милиони,


Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6211422
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833