Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2010 17:53 - Терористи атакуваха московското метро
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 626 Коментари: 0 Гласове:
0



image Две експлозии разтърсиха тази сутрин Москва. Бомбените атентати убиха най-малко 38 души, поне 70 са ранени, съобщават световните агенции. Информацията за загиналите все още не е окончателна. Засега няма сведения за пострадали българи.

По първоначални данни терористичните атаки са извършени от жени камикадзета, съобщиха от Федералната служба за сигурност (ФСБ). Си Ен Ен предаде, че чеченски сепаратисти са поели отговорност за атентатите. Но засега няма официално потвърждение от руските власти.

В същото време руският президент Дмитрий Медведев заяви, че Русия ще продължи да се бори срещу тероризма “без колебание и до край“ след днешните кървави терористични атентати в московското метро. На извънредно съвещание във връзка с нападенията Медведев подчерта, че държавната линия на изкореняване на тероризма в страната ще продължи със същата твърдост.

Премиерът на Русия Владимир Путин, който прекъсна посещението си в Красноярск и се връща в Москва, изрази увереността си, че извършилите терористичните атаки ще бъдат наказани. „Уверен съм, че органите на реда ще направят всички, за да открият и накажат престъпниците. Терористите ще бъдат унищожени”, заяви Путин по време на видеоконферентна връзка със ситуационния център на министерството на извънредните ситуации.

Първият взрив е бил на станция „Лубянка” в 7 часа 52 минути московско време. Тази станция се намира под едноименния площад, където е била централата на КГБ, а сега се намира Федералната служба за сигурност (ФСБ). Загинали са и пътници в мотриса, и стоящи на перона, съобщи агенция РИА “Новости”, която се позова на ръководителя на пресслужбата на Министерството на извънредните ситуации на Русия Ирина Андрианова. Броят на убитите е 22-ма. Поне още 15 души са ранени по данни на правоохранителните органи. При 70 процента от тях травмите са тежки. Според очевидци взривът избухнал, когато влакът спрял на перона и пътниците започнали да слизат.

В 8,40 е избухнал втори взрив в московското метро - на станция “Парк на културата”. По предварителни данни 12 души са загинали. Това са двете най-натоварени линии, особено пък в ранните часове на деня, които по правило са пикови.

Всеки ден




Гласувай:
0


Вълнообразно


Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6181321
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833