Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.03.2010 08:28 - Вижте всички антикризисни мерки на правителството
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 822 Коментари: 1 Гласове:
3



image News.bg разполага с 43-те мерки за излизане от кризата, които кабинетът предостави днес на социалните партньори преди утрешната тристранка, където ще бъдат обсъждани.

Потвърди се информацията за идеята за 1 година правителството да вдига ДДС с 2% - от 20 на 22 на сто. Очакваният финансов ефект от тази мярка възлиза на 540 млн. лв.

Въвежда се т.нар. "данък лукс", с който се удвоява данъкът върху жилища над 250 кв.метра, двоен налог ще плащат и собствениците на автомобили над 120 kw, утроява се данъкът върху яхтите. С тези мерки кабинетът "Борисов" очаква в държавната хазна да постъпят 150 млн. лв.

Намялва се срокът по кодекса за социално осигуряване от 75 дни на 30 дни за изплащане на парични обезщетения за временна неработоспособност в случаите на освобождаване от работа.

Завишава се максималната продължителност на извънреден труд, който може да се полага от едно лице в размките на 1 година.

Въвежда се "икономическа ваканция", която да се ползва, когато работодатели от кризисно затруднение фирми са изразходвали всички други мерки, за да задържат служителите си (намалено работно време, преквалификация и т.н.).
Те ще могат да пускат хората си еднократно в неплатен отпуск за не повече от 3 месеца.

Отменят се преференциите, които се дават на бюджетни учреждения за внос, освободени от ДДС и мита.

Наказателните лихви за невнесени данъци се увеличават от 10 на 20%.

Социалните пенсии, както и добавките минават към Социалното министерство и ще се дават според подоходен тест и тест за имущество.

До края на 2011 година се преустановяват намаленията на осигурителните вноски. Лицата, които не са здравноосигурени на друго основание ще заплащат осигурителни вноски върху доходите от капитал и имущество.

Кабинетът също така планира цялата държавна собственост - мажоритарни дялове и държавни имоти - да се управлява от нова агенция, която няма да е подчинена на ресорните министри.

В антикризисните мерки е планирано въстановяване в законовия срок на ДДС.

Ограничават се средствата за фонд работна заплата до 90% (без МО и МВР) с промяна в постановлението за заплатите в бюджетните организации и дейности за 2010 г. Очакваният ефект от тази мяека е допълнително 50 млн. лв. Премахват се паричните суми за облекло за 2010 година за работещите по трудови правоотношения.

Държавните компании, включително и Топлофикация и НДК, се приватизират, като сега се приватизират 51%, а останалоте 49% след 2 години.




Тагове:   мерки,


Гласувай:
3


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. анонимен - >fuf
23.03.2010 20:40
Ei tapanar izmisli ne6to po hubavo kakvi sa tia glyposttttiiii deto puska6 na toi blokkk
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6180766
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833