Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.03.2010 17:12 - Вдигат здравната вноска
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 457 Коментари: 0 Гласове:
0



В сряда по време на заседанието на Министерския съвет ще бъде предложено 2% повишаване на здравната осигуровка. В момента тя е 8%. Съобщението дойде от премиера Бойко Борисов след като проведе среща с министър Симеон Дянков, министър Божидар Нанев и ръководствата на съсловните организации.

Събраните допълнително средства ще преминат като приходи директно в сферата на здравеопазването.

Министър-председателят увери, че превеждането на средствата на лекарите оттук-насетне ще бъде редовно, но в същото време няма да спрат проверките заради протести на лекарите, съобщи news.bg.
Работи се активно по тях и скоро ще имаме резултати, които публично ще обявим, каза още той.

По думите на Бойко Борисов забавянето се е наложило заради това, че са се изплащали парите им за ноември и декември миналата година.

На срещата е взето решение за отблокиране на 350 млн. лв. от резерва на касата, които ще бъдат предоставени допълнително към бюджета.

Четири години предишното правителство не е приемало разширения списък за безплатните лекарства. От първи юли се разширява списъкът така, че ние да плащаме със 70 млн. лв. повече, подчерта премиерът.

Правителството има волята да изведе държавата от кризата, в която е и след като имаме успешен диалог помежду си, трябва да е ясно, че ще се работи в посока по-добро здраве за българина и реформа в системата на здравеопазването, убедени са председателите на Българския лекарски съюз и Българския зъболекарски съюз Цветан Райчинов и Николай Шарков.

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) преведе към районните здравноосигурителни каси 11 млн. лв., които трябва да бъдат изплатени на общопрактикуващите лекари. С тези средствата ще се покрият извършените дейности през месец януари, а още 3 млн. лв. са преведени за потребителските такси.

Лекарите по дентална медицина ще получат 9 млн. лева.

Плащанията от НЗОК към останалите изпълнители на медицинска помощ ще бъдат направени до края на седмицата.

От Сдружението на личните лекари коментираха, че протестите няма да спрат от утре, тъй като нямат сигурност в действията на касата и това дали наистина ще бъдат изплатени всички дължими суми.

Освен това от съюза не са чули изобщо да се обсъждат някои други въпроси, които те са повдигнали, като например въпросът за изследванията за холестерол на лицата над 18 години и въпросът за дължимите осигуровки при положение, че лекарите са регистрирани като ЕТ.

Лекарите остават в стачна готовност, а в момента съгласуват своите действия по области.



Тагове:   вноска,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6180684
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833