Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03.2010 20:24 - Всичко за скандала "Първанов-Дянков"
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 1425 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 07.03.2010 20:28


imageimage

Една от водещите теми през последните дни у нас за президента Георги Първанов и вицепремиера Симеон Дянков днес намери продължение в коментарите на политици от различни цветове. Според външния министър Николай Младенов постъпката на президента е недостойна. Доскорошният заместник-председател на Народното събрание Атанас Семов изтъкна, че се подменят жестоките проблеми на България. Лидерът на “Атака” заяви, че ставащото е опит за дестабилизация на България, а депутатът от предишния парламент Татяна Дончева категорично определи поведението на финансовия министър Симеон Дянков като гаф.

Н. Младенов: Постъпката на президента е недостойна

Аз не знам дали е война или битка. Министър Дянков отива добронамерено, а в това време се прави стенограма, публикува се. Според мен постъпката на президента е недостойна, срамна и подкопава авторитета на институциите, каза министърът на външните работи Николай Младенов по-рано днес пред БНР. Според него ставащото подкопава окончателно авторитета на държавния глава. “Изказването “американец в България” за Симеон Дянков ми звучи ужасно провинциално. Нали хиляди хора са всеки ден в интернет, пътуват. Да се обиждаме вместо да се види какви са знанията на един човек. Това показва поколенчески разрив в нашата политика”, подчерта Николай Младенов.

Това е маниер от 90-години. Най-важното е сега да се съсредоточим върху излизането от кризата, за да не ни се случи това, което е в Гърция. Трябва да се съсредоточим върху влизането си в Шенген и Еврозоната, което е важно за всичко, подчерта Николай Младенов. Преди 2 седмици като бяхме с президента в Брюксел,той на всички срещи заставаше категорично на страната на правителството. И така трябва да се прави. Всички нива на държавността трябва да работят в една посока и не разбирам защо трябваше да случи всичко това, категоричен е Н. Младенов. Не виждам защо трябва да се обижда президентът и така да реагира, в крайна сметка Дянков участваше в едно шоу, с каквито са пълни българските телевизии.

Защо, когато отидох при президента, за да му покажа как е източен е бюджетът на Министерство на отбраната, нищо не излезе тогава. Симеон се е изпуснал с някаква реплика в предаването и той каза, че не е казвал това, в което го обвиняват. Стана така, че с чук се опитва да се убие муха, коментира външният министър. И в цялата история да се прави стенограма, да се публикува, прилича ми на поредната ченгеджийница, подчерта той. Според него има много по-сериозни проблеми, които трябваше да се решават.

Четири години управляваше Тройната коалиция, която особено последната година е харчила безразборно и почти страната не стигна до катастрофа. Има министри с повдигнати обвинения и президентът нищо не каза за това, а сега заради някакво участие в шоу. Когато отидох в МО имаше 350 милиона неизвършени плащания. В МВнР нещата са други, защото там обемът е друг. Не може в чужбина да мислят за нас, че едва, едва излизаме от корупционните си практики в България. Трябва да намерим изход от ситуацията.

Едно правителство е решило да запази финансовата стабилност на държавата, това засяга интересите на много хора, които са се разплули в последно време. Естествено, тези негативи обира финансовият министър. Когато се обсъждаше миналата година бюджетът трябваше да си дам сметка дали моето ведомство е най-важно или опасността да рухне държавата. Ако бяхме допуснали това, щяхме да бъдем по-зле от Гърция сега, посочи Н. Младенов. Според мен след кризата 1996-1997 г. в обществото се създаде консенсус да се пази стабилна финансовата система. Този консенсус продължава, но сега е подложен на натиск. Сега, когато можем да влезем във “фитнесзалата” на Еврозоната не бива да се допуска това. Ние забравихме какво е инфлация, какво е несигурност на банките именно заради този консенсус. Ние трябва да станем централноевропейската държава в центъра на Балканите, а не “оная” страна на Балканите, счита външният министър. Според него Симеон Дянков не бива да бъде изолиран, а да бъде подкрепян.

Неделчо Беронов: Конституционният съд решава дали президентът е нарушил основния закон

Пред Народното събрание обвинение може да се повдигне чрез ј от депутатите, т.е. най-малко 60 от тях, но то се обсъжда от всички народни представители и ако половината от тях го подкрепят, правомощията на президента се прекратяват.
Това каза пред БНР Неделчо Беронов, бивш председател на Конституционния съд и бивш кандидат за президент по повод възникналия спор между президента и финансовия министър. Не е редно да се говори, защото единствено Конституционният съд е компетентен да се произнесе дали президентът е нарушил Конституцията, допълни той. Когато се повдига обвинение срещу държавния глава решението на Конституционния съд трябва да се вземе тайно, защото е ясно, че 1/3 от съдиите се назначават от президента и тяхното мнение не трябва да се влияe от други фактори, обясни Беронов. Не бива нито един от съдиите да бъде известен как е гласувал. Конституцията не подрежда по важност нарушенията, а казва само, че има нарушение на Конституцията. Ако има някакво нарушение, всеки е длъжен да се съобрази, дори и президентът, добави още Неделчо Беронов.

Волен Сидеров: Опит за дестабилизация на България

Лидерът на „Атака” Волен Сидеров бе категоричен днес, че в случая не става дума за разправия или дуел между министър и президент, а за опит за дестабилизация на България от страна на този, който трябва да държи най-много на стабилността на управлението. „Тук става дума за една интригантска атака срещу правителството от страна на Георги Първанов, която има за цел да дестабилизира управлението и страната”. По думите на Сидеров това служи на мафията, с която днешното правителство се бори. „Тази разправа с мафията, с Октопода явно бърка интересите на много хора в ловната дружинка на г-н Първанов. И той реагира с една предварителна контраатака преди да станат ясни неговите връзки с олигарси, които са част от Октопода”.

Атанас Семов: Подменят се жестоките проблеми на България

Веднъж имаше порив за импийчмънт на президента, който угасна от само себе си с липсата на основание. Меракът да бъде свален президентът се сблъска с проявата на некомпетентност и очевидна липса на основание. Ако се намерят сега основания, навярно ще има и опит да се направи подобно нещо. Това каза в предаването „Неделя 150” на БНР Атанас Семов от РЗС. Според него се подменят жестоките проблеми на България днес с подобни „полупанаирджийски” скандали и разправии.

Татяна Дончева: Гаф на министър Дянков

Скандалът между президент и финансов министър в предаването „Неделя 150” коментира и Татяна Дончева. Тя заяви, че това е просто гаф на министър Дянков, който той много нескопосано в разговора с президента е решил да замете. Дончева определи финансовия министър като рисков и заяви, че „може това да изглежда като добър замисъл, но не мисля, че има добри резултати”.

Станишев: Не мога да разбера поведението на ГЕРБ

В интервю за агенция “Фокус” днес бившият премиер и лидер на БСП Сергей Станишев пък заяви: “Не мога да разбера поведението на ГЕРБ, на правителството, на председателя на Народното събрание: едва ли не – война към президентската институция. Всеки президент, в това число и Георги Първанов, е отправял различни критики към различни правителства. Първанов е отправял критики и към правителството на Сакскобургготски. И към моето правителство. Никой не го е възприемал като война между институциите. Смятам, че президентът има такова право – да заявява своята позиция по един или друг въпрос”.

Фидосова: Ще изчакаме звукозаписа

Преди да предприеме каквото и да е, парламентарната група на ГЕРБ ще изчака да дойде звукозаписът и заверено копие от стенограмата на разговора между вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков и президента Георги Първанов. Така ще можем да разберем това, което се е случило на въпросната среща. Това обясни пред „Фокус” днес съпредседателят на групата на ГЕРБ в парламента Искра Фидосова. Много е важно да се разбере от звукозаписа дали Симеон Дянков е уведомен, че разговорът се записва. Освен това от ГЕРБ се питат дали финансовият министър е знаел, че записът ще бъде публикуван на сайта на президентството. „Ние още не знаем дали стенограмата е цялата или е само част от нея”, допълни Фидосова. Когато погледнат всички факти и данни, с които разполагат, от ГЕРБ ще преценят дали има достатъчно основания за започване на процедура по импийчмънт на президента. За това обаче най-малкото трябва да има консултации с другите политически сили, допълни Фидосова.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. ger1969 - Не, не е всичко...
07.03.2010 20:43
Случайно съвпадение по време или не е указанието на НАП (МФинансите)? И от кое следва по-големия скандал?




Съдружници и собственици в търговски дружества се осигуряват в дружеството в зависимост от упражняваната трудова дейност
05 март 2010

Съдружниците в търговски дружества се осигуряват в дружеството в зависимост от упражняваната трудова дейност в него. Ако упражняват трудова дейност, която по своята същност е дейност по управление и контрол, те се осигуряват в това си качество. Осигурителните вноски трябва да се внасят върху не по-малко от минималния месечен размер на осигурителния доход по основни икономически дейности квалификационни групи професии.

Съдружник, който извършва трудова дейност по управление и контрол, който не упражнява трудова дейност като самоосигуряващо се лице, не дължи осигурителни вноски в това си качество. Ако извън дейността по управление и контрол, съдружниците полагат личен труд в дружеството в качеството на самоосигуряващи се лица, те подлежат на осигуряване и на това основание.

Например ако собственик на ЕООД, чиито предмет на дейност е извършване на финансови услуги, само участва в управлението на фирмата без да предоставя финансови услуги, то тогава той се осигурява само като управител. Ако обаче освен, че управлява фирмата, той работи и като финансов консултант, то той полага труд като самоосигуряващо се лице и трябва да се осигурява и в това си качество.

Не подлежат на осигуряване съдружниците, които не упражняват трудова дейност в дружеството и единственото възнаграждение, което им се полага са дивиденти разпределени от печалбата.



цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6210152
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833