Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2010 06:08 - Иран: Арабските страни ще създадат нов Близък Изток
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 570 Коментари: 0 Гласове:
1



image
Съединените щати трябва да си "съберат багажа" и да си тръгнат от Близкия Изток, и да не се намесват в регионалните дела. Това заяви днес иранският президент Махмуд Ахмадинеджад по време на визита в Дамаск след поредицата усилия на САЩ да развалят 30-годишния съюз между двете страни, предаде АП.

Ахмадинеджад каза, че арабските страни ще създадат нов Близък Изток, свободен от ционисти и колониалисти. "Американците искат да доминират региона, но усещат, че Иран и Сирия могат да предотвратяват това", каза той на пресконференция със сирийския президент Башар Асад. "Казваме им, вместо да се месят в регионалните дела, да си съберат багажа и да си тръгват", добави Ахмадинеджад.

Серията посещения в Дамаск през последните месеци на официални представители на САЩ, Франция и сега Иран, показват стратегическото значение на Сирия в Близкия Изток, отбелязва АП.

Сирийският президент Башар Асад сигнализира силна подкрепа за Иран с думите си, че позицията на Америка към Иран е нова форма на колониализъм в региона. Той обаче може да е отворен за пробив в отношенията с американците, тъй като се надява на американска помощ за слабата сирийска икономика и на американско посредничество в преки мирни преговори с Израел. Това само по себе си е признание, че Асад се нуждае от американско участие, за да постигне главната си цел, а именно връщане на Голанските възвишения, окупирани от Израел във войната от 1967 г., отбелязва още АП.

Сирия не се нуждае от съветите на държавния секретар на САЩ и ще развива отношенията си с Иран в интерес на стабилизиране на обстановката в Близкия Изток, заяви Башар Асад, цитиран от ИТАР-ТАСС. Вчера Хилари Клинтън по време на слушания в Сената посъветва Дамаск "да се дистанцира от Иран, отношенията с който предизвикват дълбоко безпокойство", съобщи Дарик.


Тагове:   нов,   Иран,


Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6208265
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833