Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2010 19:04 - “Правец 8” - създаден след кражба на технология?
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 496 Коментари: 0 Гласове:
0



Българската държава е откраднала технология от "Моторола" в края на 70-те години на миналия век, за да може да стане факт сглобяването на първия български компютър, съобщи Огнян Генов, уредник в библиотеката в Хасково, цитиран от "24 Часа".

Прототипът на машината "Правец 8" е там благодарение на сестрата на създателя му Антон Антонов Венета Антонова.

"8-битовият микропроцесор е български, а паметта му е 512 байта", поясни уредникът Огнян Генов. По онова време Западът е забранявал продажбите на технологии за изчислителни устройства в Източния блок заради възможността им за употреба за военни цели.

Машината навремето служела за математически операции, но можела и да приема данните от магнетофонна лента и да управлява промишлени инсталации, писа news.bg.

"Брат ми се е сдобил с устройството като бивш преподавател в тогавашния ВМЕИ в София. Как точно обаче се е добрал до частите и е направил прототипа, не ми е известно", каза още сестрата на учения по телефона от Англия.

"Много сме горди с дарението. То е изложено на публично място във фоайето на регионалната библиотека, заедно с други експонати", каза и шефката на читалнята Тонка Койчева.

IT специалисти предполагат, че всъщност навремето Държавна сигурност е откраднала технологията за производството на микропроцесора.

Тогава в България е имало изчислителни машини на Ай Би Ем, но те не са били с микропроцесор, добавиха още специалисти.



Тагове:   Правец,   технология,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6210470
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833