Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02.2010 10:18 - Размисли за ГМО
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 984 Коментари: 2 Гласове:
0



Много често псевдо еколози твърдят, че има реална опасност един генетично модифициран организъм да бъде опасен или вреден за човешкия организъм. Вероятността ГМО да започне да произвежда вредни вещества е приблизително равна на нула. ГМО се създава в най-добрите световни лаборатории от най-добрите учени. Именно поради тази причина е по вероятно да ви удари метеор доката си седите на компютара, отколкото да се отровите от ГМО. Дори ако цял живот пробвате всеки ден нов ГМО вероятността да попаднете на модификация, произвеждаща вредни вещества ще е изключително малка. Рискът да получите увреждане на организва от лекарство например е доста по-голям.



Тагове:   ГМО,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Спечели и ти от своя блог!
1. анонимен - винаги съм смятал журналистиче...
12.02.2010 10:26
винаги съм смятал журналистическата гилдия за много ниско интелигентна и не съм се лъгал
цитирай
2. borsi - Проблемите между ГМО и антибиот...
12.02.2010 13:22
Проблемите между ГМО и антибиотиците са непоставими.
Ако си алергична към антибиотици, то може и да не вземаш такива, но ако си алергична към ГМО няма как да не вземеш, защото веднъж пуснати в природата, то връщане назад няма.
А защо няма? Прочети за ролята на насекомите при растенията.

Друго:
Ако имаш бели петунии на терасата си, а съседът през 8 балкона лилави, то след година -две е много вероятно твоите да почнат да растат розови пак заради опрашването и насекомите (моите на моя балкон си промениха не само цвета).
И един хубав ден този който е продал червените петунии на твоя съсед звъни на вратата ти и каза - Ти имаш от моите петунии (Генетично това е станало точно така, въпреки, че ти не си ги купувала от него) за това сега си плати глобата и от тук нататък ще ми плащаш всяка година, защото ти ползваш мои петунии които съм патентовал.
И започвате да се съдите, като той разчита на парите си, а ти на някой съвестен съдия ако се намери такъв.
Много такива дела се водят както в САЩ така и в Канада, в Западна Европа също поради което от всички страни в ЕС само 3 (не повече) са разрешили ГМО и то много рестриктивно на своя територия.
Но най-голямата опасност е друга:
След като веднъж пуснати ГМО се разпространяват, чрез насекомите в природата, то те заразяват всичко и малко по малко превземат с гените си много по-голяма територия.
Най- опасно при това е следното:
ГМО могат да се посадят само по веднъж. Тоест ако си сяла ГМО царевица или пшеница то не може от същите семена да засееш още веднъж, защото това са така наречените терминаторни семена.
Растат само по веднъж. Така че ако не си сяла ГМО, но имаш друга пшеница която се е заразила ти от година на година ще вадиш все по-малък добив.
И представи си една сушава година в света в която има слаб добив - има такива.
Ако Монсанто не дай си боже не успее да произведе нужните за засяване семена , то ще умрат милиони от глад. А ти би ли се оставили храната ти да зависи само от един източник? Само един да може да ти каже колко ще ти струва хляба?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6181467
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833