Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.07.2010 09:50 - Лятна ваканция: скъпо във Франция, евтино в България
Автор: nmedia Категория: Туризъм   
Прочетен: 698 Коментари: 0 Гласове:
0



image
Под това заглавие Tourism Review публикува препоръки към европейските туристи къде какво да очакват това лято. „България, а не Франция е най-разумната дестинация на лято ‘2010”, пише изданието.

Разходите по време на ваканцията са ключовият фактор, който тази година определя предпочитанията на европейците. Особено, когато става дума за задграничните почивки. Тази година България ще бъде най-евтината туристическа дестинация за жителите на евросъюза. От друга страна, Франция ще бъде най-скъпото място за плажуване. Цените в Гърция вече тръгнаха нагоре, а в Италия нови, по-високи глоби за нарушаване на реда чакат туристите, пише седмичното издание за туризъм.
Сред евтините дестинации са още Тунис, Словакия, Хърватска и Гърция. Храната в Тунис и Египет е най-евтина, но пък наемането на кола и билетите за увеселителните паркове там са много скъпи. Туроператорите се оплакват, че

цените в Гърция не са помръднали в сравнение с миналата година, въпреки, че много от хотелите останаха празни.

След като от 2 юли правителството повиши ДДС с 2%, очакванията са, че като цяло цените не само на хотелските услуги, но и на всички стоки на пазара ще бъдат леко увеличени. Това няма да се отрази на храните и услугите, тъй като в Гърция ставките на ДДС за различните стоки са диференцирани, но със сигурност ще поскъпнат бензина, алкохола и тютюневите изделия.
За повечето дестинации изданието съветва

туристите да си вземат повече пари за развлечения и допълнителни услуги,

като шезлонг на плажа, сувенири или лекарства. Например, в Чехия надценка на лекарствата в курортите практически няма, но в Хърватска там са около 50% по-скъпи от другите части на страната. Скъпо излиза и инцидентното лечение в Италия.
За пътуващите със собствен транспорт има и още изненади: нови, по-високи пътни такси в Австрия и Словения, нова магистрална такса в Хърватска и най-неприятното – нови, доста по-високи глоби за нарушителите по италианските пътища. Изданието цитира и едно

„сладоледено” проучване

на чешкия специализиран сайт Idnes.cz, което отново доказва, че почивката в България тази година може да е много приятна в ценово отношение: топка сладолед в Словакия и България струва около 30 евроцента, докато във Франция излиза над 2 евро! Разбира се, цената зависи от мястото, където туристите биха си купили леденото изкушение – например, в центъра на Рим сладолед на клечка струва 3 евро, но ако си го купите от крайпътна каравана – само 1 евро.

bulgaria-news.bg
 



Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6202983
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833