Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2018 18:46 - CRIMSONАLTER: Готвят Америка за финансова криза: за отчета на „Мудис“
Автор: zahariada Категория: Новини   
Прочетен: 438 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 23.02.2018 18:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

CRIMSONАLTER: Готвят Америка за финансова криза: за отчета на „Мудис“

Публикувано на 19.02.2018  в Свят

https://bultimes.com/crimson%D0%90lter-%D0%93%D0%BE%D1%82%D0%B2%D1%8F%D1%82-%D0%90%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D1%84%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B0/

 Американската рейтингова агенция „Мудис“ предупреди, че суверенният рейтинг на САЩ може да бъде подложен на „негативен натиск“ заради огромния размер на държавния дълг на страната и бюджетната безотговорност на американските политици.

„Мудис“ е една от рейтинговите агенции от н.нар. „голямата тройка“ и винаги се е отличавала с повишена лоялност към националните интереси на САЩ и към американската икономическа стабилност, но в последно време се забелязва, че дава политически некоректни оценки, които са в разрез с „партийната линия“. Например директорът на „Мудис“ публично заяви, че санкциите срещу Русия не работят и че руската икономика ще се справи и с бъдещи мерки. Негативни коментари за перспективите пред американската икономика от страна на голямата рейтингова агенция показват, че общоприетият наратив за устойчивостта и финансовата неуязвимост на САЩ изисква сериозно преразглеждане.

Ако от скандалния аналитически отчет на „Мудис“ се махне целия риторичен баласт, то се появява доволно неприятна картина. Според американските аналитици САЩ запазват своя кредитен рейтинг благодарение на икономическите привилегии, които Вашингтон получава след победите във Втората световна и в Студената война. Да, богатата и диверсифицирана икономика на Щатите е нещо реално, но дори и толкова богата и диверсифицирана икономика не може да издържи такъв дългов натиск като този, който Америка в момента издържа. Тайната на устойчивостта е в привилегирования статут на американската валута.

Ролята на американския долар в световните финансови пазари, а също така дълбочината и ликвидността на пазара на американските дългови облигации премахват всеки риск, свързан с финансирането на правителството и платежния баланс на страната с изключение на най-екстремните рискове. Тези фактори защитават САЩ от външни шокове и изменения на условията на финансирането до равнище, несравнимо със ситуацията в други страни“, твърдят специалистите от „Мудис“.

В същността си, една от най-големите западни рейтингови агенции черно на бяло излага една от основните тези на геополитическите опоненти на Вашингтон – а именно, че значителна част от американското кредитно благополучие е осигурено не с някакви особени заслуги или от ефективността на икономиката на САЩ, а от особения статут на долара в световната финансова система. Използването на валутата в глобалната търговия и финансови операции е игра с нулева сума, т.е. американският долар заема мястото на националните валути на другите страни, изкуствено свивайки ареала на международното им ползване и създава такива условия, при които САЩ могат да нарастват дълговете и бюджетния си дефицит по-високо от значенията, които биха загробили всяка друга държава на света. Както правилно казва по този повод Джон Конъли, министър на финансите на САЩ при президента Никсън: „доларът е наша валута и ваш проблем“.

Показателно е, че „Мудис“ показва перспективи за снижаване на кредитния рейтинг на САЩ дори и в условията на запазването на особения световен статут на американската валута. Това означава, че според експертите от агенцията, американския държавен дълг и бюджетен дефицит се оказват достатъчни, че да сломят икономиката на страната и да я лишат от възможност да изплаща дълговете си. Дори въпреки допълнителния запас икономическа издръжливост, който се осигурява от чуждестранното търсене на долара и американските дългови задължения.

В това има едно важно геополитическо следствие: всяко действие от други страни, например на Китай или Русия по дедоларизацията на световната финансова система е пряка заплаха за икономическата стабилност на САЩ, а следователно Щатите и занапред ще се съпротивляват на подобни процеси. В това число със станалите традиционни за тях силови методи. Критиката срещу всеки опит да се стартира, например търговия на петрол за юани, рубли или злато вече стана привична. Основен аргумент на привържениците на идеята „да се остави всичко както си е“ е тезата „защо да се заставят потребителите и производителите на петрол да изпитват дискомфорт и да понасят допълнителни загуби, ако ползата от това е никаква, а на САЩ им е все едно, с каква валута Китай плаща за руския петрол“.

От анализа на „Мудис“ е видно, че тази теза е напълно лъжлива.

На първо място: от разширяването на зоните за използване на конкретни валути емитиращият ги получава напълно осезаеми материални преференции. На второ място на САЩ не им е все едно, в каква валута се разплащат другите страни за стоки и услуги, защото за Америка е необходимо тази валута да е доларът, заради спасяването на собствената ѝ икономика. Разбира се, дедоларизирането няма да доведе до банкрут на САЩ, но ако те бъдат принудени едновременно да изплатят значителна част от своите дългове заради падането на търсенето на американските облигации и долар като цяло, то за тази цел ще се наложи активно да се използва печатната машина, което ще предизвика хиперинфлационен шок в американската икономика.

Всъщност „Мудис“ има всички основания да свалят от САЩ Рейтинга „ААА“ още сега, но ръководството на агенцията предпочете за момента да се ограничи с „предупредителен изстрел“, при това той е не просто предупредителен, а направо прицелен. „Мудис“ се целеше в Тръмп. Това е очевидно от текста на заявлението на агенцията, в който на явна или косвена критика се подлага тръмповата политика на икономически протекционизъм, а неговата данъчна реформа направо е наречена една от причините за бъдещото влошаване на финансовото състояние на САЩ. Част от американския политически елит изпраща на Тръмп ясен сигнал- ако не се спре, ще го заболи, от САЩ ще бъде свален най-високият инвестиционен рейтинг, въпреки всички негативни последствия, които подобно действие ще предизвика за американската икономика като цяло. Прецедент вече имаше. На 5 август 2011 г. суверенният рейтинг на САЩ бе снижен от друг участник в „Голямата тройка“ – S&P. Това доведе още на следващия ден до четирипроцентово падане на американския фондов пазар, което с голям труд бе спряно с помощта на Федералния резерв и позитивните коментари на другите рейтингови агенции. В случая, ако „Мудис“ понижи инвестиционния рейтинг на САЩ на фона на настоящите проблеми на американския фондов пазар, последствията могат да бъдат значително по-сериозни.

Най-големи акционери на агенция „Мудис“ са мултимилиардерът Уорън Бъфет, а също така и огромните финансови корпорации „Вангард“ и „БлекРок“ и ако на нещата се погледне прагматично, то готовността на „Мудис“ да пожертва интересите на САЩ, за да саботира работата на администрацията на Тръмп, ще е прекрасна новина за Русия, Китай, а и за останалата част на света.

Пред Доналд Тръмп и така стоят сложните задачи да укроти американските транснационални корпорации, да проведе успешна търговска война с Китай и ЕС, а също така да запази американското влияние върху петролния пазар и Близкия изток, въпреки успехите на руските армия и енергийна дипломация. Ако в най-неподходящия момент Тръмп получи и нож в гърба от недоволната част на американската политическа система, то планът му за завръщане на американското величие ще стане на практика неизпълним. За целия останал свят американската слабост и вътрешни конфликти са уникален шанс, който в никакъв случай не бива да се изпуска. / Поглед.инфо




Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39743739
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031