Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2016 10:49 - Ден на БЪЛГАРСКАТА, а не на славянската писменост
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 647 Коментари: 1 Гласове:
-1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
24 май е повече от празник. 24 май е повод за национална гордост, защото на тази дата Кирил и Методий създават българската, а не славянската азбука. Време е да се замислим колко народи ползват българската, а не славянската писменост. България е заслужила признателността и уважението на света. Ние сме велик народ! Народът на Светлината! И идва новото време, което ще ни удостои по право, ред и благословение да бъдем богопомазани!

Трябва да се знае, че славяните са много и не всички пишат с това, което наричаме, още по-неправилно, кирилица. Защото създаденото от братята Кирил и Методий пък е глаголицата. Най-добре е да наричаме азбуката, която ползваме ние и още няколко славянски народи (поляци, хървати, чехи), българска.

Глаголицата произлиза от прабългарската руническа писменост. Защото Аспаруховите българи пристигат от Стара Велика България, носейки със себе си готовия прототип на глаголицата – руните, с които нашият древен народ е писал.

Според хърватския учен Славомир Самбуняк всички букви в глаголицата, и особено тези от началния объл вид, са изградени по един общ модел – кръг с 8 лъча в него. Българският учен Васил Йончев също поддържа тази теза, като добавя че прабългарските руни са в основата си изградени на същия принцип. Това, подкрепено и от безспорните данни, че до 9-и век сред заобикалящите ни по-ниско развити славянски народи е нямало писменост нито каквито и да е наченки на писменост, води до логичното заключение, че глаголицата е преработена българска азбука.

Светите братя Константин Кирил - Философ и Методий - създатели и разпространители на първата БЪЛГАРСКА азбука - глаголицата, са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на СТАРОБЪЛГАРСКИ език и за разпространяване на християнството сред БЪЛГАРИТЕ. Обявени са за покровители на Европа.

Още на www.tsvetakirilova.blogspot.com




Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
1. krumbelosvet - Това не е ли откритие, че
24.05.2019 18:34
"на тази дата Кирил и Методий създават българската, а не славянската азбука"?
Първо, азбука не се създава за един ден. Второ, създадена е по молба на Ростислав, княз великоморавски, приета от василевса. Значи е създадена или за " общо-славянски", или за "великоморавски" език. След провала във Великоморавия, УЧЕНИЦИТЕ на братята са приети в България, където делото им е ВЪЗРОДЕНО и разпространено в Хърватия, Словения, Киевска Русия...
Тогава славянските езици са били много по-близки от сега.
Славянският език на Кирил и Методий, научен в Солун , най-вроятно е езикът на ОБРАЗОВАНИТЕ БЪЛГАРИ. Но другите славяни го приемат без никакви затруднения. Вероятно затова, по време на Освободителната война 1877-78г, българи и руси си говорят без преводач...
Тогава днешната русофобия и славянофобия на някои неосведомени съвременници, още не е възникнала, излюпена от невежеството на Стамболов...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6209438
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833