Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.06.2015 10:58 - Кой увенча цар Самуил с женска унгарска корона?
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 1380 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Големият скандал при това с международен отзвук за паметника на цар Самуил тепърва предстои. Става въпрос за короната, която скулпторът Александър Хайтов е поставил върху главата на средновековния български владетел.

Защото там се мъдри в целия си блясък символът на унгарската държавност - Свещената корона на Св. Ищван, с която в продължение на 8 века са били короновани унгарските крале и австроунгарските императори. Нелепото е, че тя представлява доработка на византийска женска корона, подарена на унгарския двор (вероятно за унгарската кралица) от византийския император Михаил VІІ Дука близо 7 десетилетия след смъртта на цар Самуил, към края на 11 век.

Буди недоумение и друго - при положение, че цар Самуил е сред малкото средновековни български владетели, чиито гроб е известен, образът от паметника няма много общо с антропологичната възстановка на черепа, открит при разкопки в базиликата "Св. Ахилий" на острова в Малкото Преспанско езеро. Явно Самуил не изглежда достатъчно героично, за да бъде себе си. Трябва да бъде "напудрен", по думите на скулптора-патриот. Напомпан, нацепен и да гледа лошо със светещите си очи.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6181641
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833