Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.06.2014 15:56 - Защо ни е необходима президентска република?
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 748 Коментари: 2 Гласове:
0



Президентската република е един различен начин на управление, при който начело на държавата е президентът. Той има водеща роля в управлението и много по-разширени пълномощия в сравнение с парламентарната република. В него до голяма степен е съсредоточена изпълнителната власт и много от функциите на министър-председател, които той има при парламентарната република.

Една от най-честите причини за обсъждането на президентската република са недостатъците на републиката с парламентарно управление. Подобни недостатъци са политическата партизанщина и честите правителствени кризи – са добре познати и от теорията на държавата, и от държавите с тази форма на управление. Известна е и причината на отбелязаните недостатъци – парадоксалният от гледната точка на теорията на независимите власти избор на управленска власт от законодателна власт.

Големият проблем на парламентарното управление, така както е заложено като структура, правомощия и взаимоотношение между държавните органи, не се оказа ефективно. Често се чува, че държавата не функционира.

В същото време президентската република създава благоприятни предпоставки за съсредоточаване в ръцете на президента големи пълномощия, което стабилизира държавната власт. Това е крайно необходимо за държави, намиращи се в преход (Мексико, Русия, България), за държави, в които има силни монархически традиции (Румъния), за държави в период на провеждане на реформи (Перу), в държави с огромна територия и многонационален състав (САЩ, Русия), при наличие на извънредни събития, като преди време в Югославия например. Към президентските републики спадат САЩ, Аржентина, Бразилия и други.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК



Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
1. zaw12929 - ПО ДОБРЕ МОНАРХИЯ
08.06.2014 18:36
ПО ДОБРЕ МОНАРХИЯ
цитирай
2. christotamarin - Беше по-добре да е монархия, но Царят си проигра шансовете, за съжаление..
17.06.2014 11:23
nmedia написа:
Президентската република е един различен начин на управление, при който начело на държавата е президентът.
Не е баш така.

Има два вида нормални държави с представителна демокрация: {1} парламентарни републики и монархии и {2} президентски републики. САЩ е пример на президентска република. Германия е пример на парламентарна република. Великобритания е пример на парламентарна монархия.

Каква е разликата между {1} и {2}? Разликата е по начинът, по който се избира ръководителят на изпълнителната власт. При президентските републики ръководителят на изпълнителната власт, наричан обикновено президент, се избира от целият народ в президентски избори. При парламентарните републики или монархии ръководителят на изпълнителната власт, наричан обикновено министър-председател, премиер-министър, премиер, или канцлер, се избира от парламентът.

България е парламентарна република и това за България е добре. По-добре би било да сме монархия, но Царят си проигра шансовете, за съжаление. При простотията българска народна, подобна на простотията народна в Латинска Америка, президентска република би бил изключително лош вариант.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6182334
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833