Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2012 22:47 - 5 хиляди души на протест в подкрепа на АЕЦ „Белене“
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 554 Коментари: 0 Гласове:
2



Над 5 хиляди души се събраха на митинг в Белене, за да подкрепят действията на местната власт за продължаване на строителството на атомната централа. Това съобщи за БТА кметът на града Петър Дулев.

От общинския съвет в града се обявиха против решенията на кабинета и Народното събрание да се откажат от строежа на атомната централа. Дулев отправя покана към премиерът Бойко Борисов, председателят на парламента Цецка Цачева и държавния глава Росен Плевнелиев да посетят Белен, за да видят изградената площадка.

Общински съвет – Белене счита, че решението на Министерския съвет от 28 март и последвалото решение на Народното събрание за прекратяване строителството на ядрена централа в Белене са прибързани, икономически необосновани, взети без необходимия обществен дебат, без прозрачност и публичност и не са в интерес на гражданите на България, включително и на населението на Белене и региона.

В декларацията на съвета се казва "Възразяваме срещу аргументите, посочени в решенията на Министерски съвет и Народното събрание, поради следните причини: Решенията не кореспондират със стратегическите цели за развитието на ядрената енергетика, не гарантират енергийната сигурност и независимост и са пречка за утвърждаването на България като енергиен център в Югоизточна Европа;

Решенията не стимулират излизането от икономическата криза и повишаването на заетостта, забавят значително социалноикономическото развитие и не допринасят за задържане и реализация на младите хора, както и за повишаване на доходите на населението в региона и страната". Съветниците изтъкват, че площадка "Белене” е с най-добри показатели от всички проучвани такива в България, лицензирана е от Агенцията за ядрено регулиране, отговаря на всички национални и европейски изисквания и стандарти.

Разберете всичко за протестите във фейсбук групата - Аз не се отказвам от АЕЦ "Белене", а ти?



Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6205534
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833