Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2012 10:16 - Нищо още не е решено за АЕЦ "Белене"
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 723 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Добри Божилов:

„Нека е ясно още нещо около "Белене". Отмяната на решението за строителство не означава край на проекта. Решението е политически акт, но самото строителство е в резултат на двустранен договор между НЕК и Атомстройекспорт. Чисто формално, това е двустранен договор между две търговски дружества, в който държавата няма нищо общо.

НЕК е собственост на държавата, но е отделно юридическо лице и действа като такова. Под договора за "Белене" стои подписът на шеф на НЕК, а не подписът на министър (Овчаров по това време).

Наличието на правителствено решение да се отмени предно решение не значи нищо чисто юридически. Спирането на проекта трябва да мине през разтрогване на договора и изплащане на съответните неустойки, както и с уреждане на отношениета по вече свършеното по въпросния договор. Не трябва да се забравя, че договорът е двустранен акт и промени в него не стават едностранно. Т.е. чисто технически, самите преговори по прекратяване на договора, могат да отложат реалното прекратяване с години.

Подобно отлагане може да е неизбежно, защото след подобни преговори, неустойката би била по-малка, отколкото ако брутално незабавно се прекрати договор. Отлагането с години може да доведе до рестарт само след 1 година, когато обективно погледнато, БСП може да спечели изборите, ако яхне и само въпроса за Белене.

Народът - русофилски настроен, като цяло иска Белене. Бойко жертва огромен брой избиратели с този си ход. От популистка и пропагандна гледна точка, “Белене” е златна мина за който е “за” нея. Нека не забравяме, че “Белене” се появи в момент на страховит популизъм срещу затварянето на блокове 1-4 на “Козлодуй”.

Това беще успешният защитен ход на царя, подложен на огромен обществен натиск. Сега отново “Белене” може да докаже популисткия си потенциал като върне БСП на власт. Или дори по-просто – като уплаши Бойко, и той за пореден път докаже, че всичките му решения са предпоследни…



Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6208805
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833