Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2012 16:35 - Медта е спасителен вариант при криза
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 591 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 26.03.2012 16:42


Инвестицията в медта може да се окаже спасителен вариант в условията на глобална криза по подобие на златото. При рецесия реалните активи, като злато, сребро, петрол, са предпочитани суровини за инвестиции, които могат да донесат доста добра възвращаемост. Стойността на медта през първите два месеца на годината вече дава индикации, че може да осигури доста добри печалби.

Металите бяха обект на засилена разпродажба в последните месеци на 2011 г., заради затегнатите кредитни условия в цяла Европа. Сега обаче има подновяване на запасите от промишлени метали и цената отново върви нагоре. Друга основна причина за ръста е повишения китайски внос. Страната е най-големият консуматор на мед,
като потребява цели 40% от световното предлагане.

През февруари китайските власти съобщиха, че ще разхлабят монетарната си политика, за да стимулира икономическата активност на населението. Страната намали с половин процент изискването за минималните резерви, които банковият сектор трябва да поддържа. Това ще освободи допълнителни пари за кредити, които могат да завишат търсенето на метали, а от там и на медта. Медта загуби над 20% от стойността си през изминалата година, но вече възстанови част от загубеното. В началото на февруари доставка след три месеца на Лондонската борса за метали се покачи с 1.7% до 8626.50 долара за тон.

Именно тогава
м
еталът поскъпна с почти 12% от началото на годината. Ситуацията изглежда още по обещаващо, като се има в предвид, че обикновено второто тримесечие на годината е силният за медта период на покупки.
Щатската икономика отчита стабилизиране според икономическите данни през последните два месеца. Това допълнително подкрепя ръста в цената на суровината в първите 60 дена на годината.

Мартенските фючърси на медта достигнаха нива от около 3,85 долара за паунд (453 г). Фючърсите с доставка през май пък се търгуват за около 3,86. За сравнение през януари 2011 г. паунд мед се продаваше за 4,40 долара, а в края на годината цената вече беше спаднала до 3,40 долара за паунд.

Сега медните инвеститори са насочили погледа си към
икономическата ситуация в Китай с надеждата, страната да активизира своите покупки, което не само да стабилизира цената, но и да я повиши.
На 5 март стана ясно, че доставките на пътнически автомобили в Китай, са паднали с 3% през първите два месеца на на 2012 г. спрямо година по-рано, въз основа на средната оценка от пет анализатори, анкетирани от Bloomberg.

Това е най-големият спад от 2005 г. насам, според Китайската асоциация на производители на автомобили. Тези факти показват, че страната няма да се развива с обичайните си икономически темпове, което веднага доведе до спад на фючърсите на медта през май с 1,1%, но въпреки това те остават на ниво доста по-високо от дъното 3,40 долара за паунд в края на миналата година.

На Лондонската борса за метали, медта за доставка в рамките на три месеца е паднала с 0,9% до $ 8.505 метричен тон ($ 3.86 за паунд).




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6181418
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833