Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2012 10:59 - Златото безценно по време на криза
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 456 Коментари: 0 Гласове:
0



Инвестицията в злато винаги е била актуална тема, но вложенията в жълтия метал са най-ценни по време на икономическа криза. Рецесията е съпроводена с висока инфлация при която книжните пари бързо губят своята покупателна способност. Това кара много хора да се откажат от паричните си влогове в банките и да се насочат към покупката на злато. Според различни оценки през последните десетина години инвестицията в благородния метал е донесло възвращаемост от около 400% на своите притежатели.

През 2011 г. златото поскъпна с около 13%. Рекордна цена на договор с незабавна доставка беше поставен на 6 септември по време на електронната търговия в Лондон. Тогава спотовият договор се търгуваше на нива от 1920.25 долара за тройунция (31 грама).

Очакванията са, че до края на годината цената на златото ще продължи да се покачва. Икономическата прогноза на Standard Chartered сочи, че благородният метал ще се търгува на нива от 1975 долара за тройунция през последното тримесечие на тази година. Прогнозата на американската банка “Голдман Сакс“ е през тази година средната цена на жълтия метал да бъде 1810 долара за една тройунция.

Ако сте решили да спечелите пари от жълтия метал трябва да знаете, че инвестиционното злато е 24-карата и е освободено от ДДС, мито и други данъци (Директива 112/2006 на Европейския съюз и Закона за ДДС). Освен това за разлика от бижутерското злато се продава се под формата на кюлчета и монети. Интересното при инвестиционното злато, е че може да има реална покупка на метала, както и виртуална. При последната купувате златото само по документи, но физически то се съхранява в трезора на банката.

Цената на жълтия метал ударно расте, защото за разлика от останалите стоки на пазара при него нивото на предлагане не е от решаващо значение, защото благородния метал не губи своето качество и стойност с течение на времето. Високото търсене пък ударно покачва неговата цена.

Друг основен фактор при определянето на цената на златото е курсът на долара. Това е продиктувано от факта, че жълтия метал се котира в долари и колкото по-ниска е стойността на тази валута, толкова по-висока е стойността на благородния метал. При понижаване на курса на долара, златото става по-евтино спрямо еврото и другите валути, а това поражда засилено търсене на метала.

Освен това финансовата политиката на Федералния резерв на САЩ е насочена към печатането на по-голямо количество пари, а вливането на допълнителна ликвидност води до ръст на цената на златото.

Интересен факта, е че в Средните векове, цената е достигала до цели 3 000 долара за трой-унция злато (в реално изражение днес). Стойността на метала обаче рязко пада до 550 долара, когато испанските мореплаватели наводняват европейския пазар със злато от Америка. В началото на 80-те години, в разгара на ликвидната криза в САЩ, цената за кратък период достига $800 за тройунция. След като достигна 850 долара за тройунция при съветското нахлуване в Афганистан през 1980 г., златото се понижи с около две трети през следващите две десетилетия. Сега обаче по време на икономическа криза то отново изживява пиков момент.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6182434
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833