Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.03.2012 15:58 - Сирийската армия превзе Хомс
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 627 Коментари: 0 Гласове:
2



Сирийската армия започна сухопътна офанзива срещу бунтовническия квартал Баба Амр в град Хомс. На подстъпите на Баба Амр се водят жестоки сблъсъци между войските на режима и дезертьори, каза Омар Хомси по сателитен телефон от мястото на събитието.
 
Сирийската армия е възстановила контрола над град Хомс, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на ливанската телевизия „Ал Манар“. Сирийски военен източник заявил пред телевизията, че съпротивата на бунтовниците е сломена, а командният им център в Баба Амр е превзет.
 
Сирийски войници от елитната 4-а бригада, която е командвана от брата на президента, генерал Махер Асад, прочиства всяка улица, дом по дом. Войниците внимателно оглеждат подземията и тунелите в търсене на оръжие и укрили се терористи. На места избухват престрелки. В града са изпратени сапьори, тъй като властите се опасяват, че някои сгради са минирани. По-голямата част от бунтовниците са се отправили към ливанската граница.
 
Разположените там гранични войски са задържали отрядите им в околностите на град Кусейр. Сред задържаните има ливанци и граждани на други арабски страни, в това число от Либия и Тунис.
 Междувременно сирийската опозиция потвърди сведенията, че й се доставят оръжия от чужбина. В частност, враговете на президента Башар Асад получавали оръжие от САЩ и Франция.
 
„Сега ние имаме оръжие и противовъздушни ракети… и ще победим Башар Асад“, разказва един от представителите на опозицията, пожелал да остане анонимен.
 
Също така, опозиционни източници твърдят, че в продължение на последните няколко седмици Хомс е бил подложен на бомбардировки, жертва на които са станали стотици невинни граждани. Само че официалните власти, извадиха на бял свят доста по-различни факти.
 
Според техните твърдения, терористите през цялото време обстрелват с минохвъргачки различни райони на Хомс и използват тази минометна атака, „за да фабрикуват видеоматериали, с цел да демонстрират пред света, че обстрелът на жилищните квартали и нанесените поражения са дело на правителствените сили. Всичко това се извършва за да се предизвика международна намеса“.
 
В същото време референдумът за новата конституция на Сирия приключи при висока активност – 60 % от сирийците гласуваха, благодарение на което, Сирия е вече с многопартийна система, а водещата роля на партията БААС е отменена. През месец май, там трябва да се проведат многопартийни избори.



Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6205328
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833