Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2012 16:22 - Спасиха Путин от атентат
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 996 Коментари: 0 Гласове:
1



Терористично покушение срещу Владимир Путин са осуетили специалните служби на Русия и на Украйна. Това съобщи руската телевизия Първи канал. Премиерът и кандидат за президент е трябвало да бъде убит на 4 март, веднага след изборите.

В украинския черноморски град Одеса са заловени трима души, които са били обявени за международно издирване. Те имали руско гражданство, криели от службите за сигурност и о често сменяли адресите си.

Прессекретарят на Владимир Путин - Дмитрий Песков потвърди информацията за предотвратен опит за покушение срещу премиера, но отказал каквито и да било коментари.

По първоначална информация заловените получавали заповеди от главатаря на Северен Кавказ Доку Умаров.

Според ИТАР-ТАСС един от арестуваните е Адам Осаев, на 31 години. В одеска квартира, където пребивавали, арестуваните се занимавали с изработването на взривни устройства.

На същия адрес на 4 януари избухнал взрив, който причинил пожар. При инцидента загинал един от членовете на бандата. Друг член на бандата, Иля Пянзин, с казахстанско гражданство, попаднал в реанимацията на местна болница с тежки изгаряния. Осаев успял да избяга, въпреки че бил ранен при взрива. Украинските спецслужби засега не са идентифицирали другите двама арестувани.

На 7 февруари Службата за сигурност на Украйна съобщи, че три дни по-рано са задържани трима руски граждани заради терористична дейност. Засега не е ясно дали става дума за една и съща група.

Това не е първият предотвратен опит за покушение срещу Владимир Путин, посочва ИТАР-ТАСС. През 2000 г. украинските специални служби разполагали с данни за подготвян атентат срещу Путин, който тогава бе президент на Руската федерация. Покушението трябвало да бъде извършено по време на неформалната среща на високо равнище на страните от ОНД в Ялта на 18 и 19 август 2000 г. По случая в Крим били арестувани четирима чеченци, които впоследствие били екстрадирани от Украйна. Не се споменава каква е по-нататъшната им съдба.

bTV




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6203618
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833