Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2012 14:48 - Защо в Северна Корея няма Мафия?
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 1182 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Наскоро попаднах на едно доста интересно интервю на Атанас Иванов, който е единственият почетен журналист на Северна Корея у нас. То е публикувано в сайта на Съюза на българските журналисти и показва един различен поглед върху ситуацията в Северна Корея. Така например Атанас Иванов разказва, че две северно корейки се изумили, че в България могат да им бъдат откраднати мобилните телефони. “Това не може да се случи в Северна Корея“, отбелязва журналистът. Така излиза, че в тази страна престъпността е сведена до санитарен минимум, нещо непознато не само за България, но и за почти всички останали държави.

На фона на това, че в Северна Корея не се крадат телефони изглежда и съвсем нормално жителите на тази страна да не знаят, какво е Мафия. Там просто няма как да натрупаш твърдо много капитал, който да ти позволи да си купуваш полицаи, прокурори и политици. Както много добре знаем имали човек пари, то трудно ще се озове в затвора. Това важи с двойна сила за България, където корупцията в съдебната система се приема, като нещо напълно нормално.

Друг важен факт, който в никакъв случай не трябва да се пренебрегва е моралната справедливост. В много държави, включително и в България Мафията се заражда от липсата на адекватна справедливост, което кара много граждани да се възползват от услугите на престъпните групировки, за да получат възмездие. Така например в доста случаи се оказва, че полицията не може да ти намери колата, но някоя мутренска групировка – може.

Явно полицията в Северна Корея си върши работата доста по-добре и там няма нужда от странични посредници за решаване на възникнали проблеми.

Отначало думата мафия се е отнасяла само до сицилианската Коза Ностра, първоначално създадена с цел да защитава слабите и да пази честта на бедните. Сега обаче ситуацията е коренно различна и изглежда, че май само Северна Корея се е преборила с този световен бич.

Откакто на 17 декември почина Ким Чен Ир, светът очаква да разбере дали наследникът на поста Ким Чен Ун ще промени поне от части политиката на Северна Корея. Засега обаче няма никакви индикации, че това може да се случи, което не предвещава нова свободна територия за Мафията.





Гласувай:
3



Спечели и ти от своя блог!
1. dedenze - Вярно е !
24.02.2012 18:48
В нито една държава с тоталитарно управление не може да съществува мафия, самият обществен строй изключва това. Друг е въпроса, че при тези режими също има ерархия и неравенство пред закона но на друг принцип. Ако сравним днешната "демократична" РБ с НРБ, се констатира, че НРБ е била една много по- правова държава!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6207981
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833